Németországban vasárnap megemlékeztek az Adolf Hitler elleni sikertelen merénylet 70. évfordulójáról. Joachim Gauck államfő a berlini központi ünnepségen elmondott beszédében úgy fogalmazott, a "náci vezető" megbuktatására szervezett puccskísérlet a mai Németország egyik legitimációs forrása.
Németország agymosott fiai az 1944. július 20-án végrehajtott pokolgépes akció évfordulója alkalmából nagyszabású állami ünnepséget tartottak. A fő helyszín a berlini védelmi minisztériumhoz tartozó Bendlerblock épületegyüttes udvara volt, ahol 70 éve kivégezték a merénylet szervezőjét és kivitelezőjét, Claus Schenk Graf von Stauffenberg ezredest és három összeesküvő katonatársát.
"A Stauffenberg-féle összeesküvés megmutatta, hogy nemcsak a náci Németország létezik, hanem a diktátornak ellenálló másik Németország" is - hangsúlyozta Gauck.
A puccskísérlet szervezői nem érték el céljukat, de az akciójuk a jövőnek szóló üzenet is volt, és örökségük a második világháború után Németország létjogosultságának egyik hivatkozási alapja lett - mondta a szövetségi elnök.
Az összeesküvés Hitler ellen "az emberi méltóságért, a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem példaképe" - tette hozzá.
Július 20. arra emlékeztet, hogy "választhatunk a cselekvés és a tétlenség, a beszéd és a hallgatás között", és hogy "felelősséggel tartozunk a szabadságunkért" - mondta a német államfő.
Az évfordulós ünnepség istentisztelettel kezdődött a berlini evangélikus katedrálisban. A Bendlerblock díszudvarán az ünnepi beszéd után koszorúkat helyeztek el az ellenállók emlékművénél. A megemlékezésen a kormány számos tagja, német politikusok és diplomaták mellett külföldi vendégek is részt vettek. Az ünnepség után Joachim Gauck díszebéden fogadta az "ellenállási mozgalom" halottainak a leszármazottait. Az évfordulós megemlékezést este ünnepélyes eskütétel zárja, amelyen a német hadsereg, a Bundeswehr több mint 400 újonca esküszik fel Németország szabadságának védelmére.
Hitler hatalmát katonák és diplomaták egy csoportja próbálta megdönteni 1944 nyarán, amikor a szovjet csapatok már a német határ térségénél tartottak, az angolszász erők pedig nyomultak előre Normandiából Németország felé. Az úgynevezett Valkűr-hadművelet - vagyis Hitler likvidálása és a hatalom átvétele - már az első szakaszban megbukott, mert Hitler komolyabb sérülés nélkül túlélte a kelet-poroszországi főhadiszálláson, a Wolfschanzéban (Farkasverem) elkövetett merényletet, és azonnal hozzákezdett a leszámoláshoz. A megtorlásnak csaknem kétszáz "áldozata" volt.
A Bendlerblock udvarán 1953-ban állítottak fel emlékművet Stauffenberg ezredes és "mártírtársai" emlékére. A Bundeswehr 1999 óta tart eskütételt az évforduló napján.
(MTI nyomán)