A holland kormányfő kijelentette, hogy külpolitikai tevékenységének elsődleges célja a malajziai repülőgép szerencsétlenségében elhunyt holland áldozatok holttestének mielőbbi hazaszállítása, s csak ezután következik a felelősök megnevezésének és felkutatásának kérdése.
Mark Rutte a holland parlamentben még hétfő délelőtt tartott beszámolójában Oroszország elleni intézkedéseket sürgetett arra az esetre, ha a következő napokban is megközelíthetetlen lesz a maláj légitársaság M17 számú járata szerencsétlenségének színhelye.
A holland áldozatok hozzátartozói délután találkoznak a holland királlyal, a királynéval és a miniszterelnökkel, miközben egyre nő a felháborodás amiatt, ahogyan az áldozatok maradványaival a szakadárok bánnak.
A parlamentben felszólalva Mark Rutte hangsúlyozta: "minden intézkedés" lehetséges, beleértve a politikai és gazdasági szankciókat is.
"Oroszországnak be kell vetni a (szakadárokra gyakorolt) befolyását annak érdekében, hogy javuljon a helyzet a (katasztrófa) színhelyén" hangsúlyozta a kormányfő.
A kormányfő szerint a szankcióknak azok ellen kell irányulniuk, akik "közvetlenül vagy közvetve felelősek" a nyomozás akadályozásáért.
Időközben, hétfőn már megérkeztek a kelet-ukrajnai Torez településre Hollandia szakértői, akik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. Peter van Vilet, a holland törvényszakértői csoport vezetője rendben lévőnek találta a holttestek tárolásának körülményeit. Kijelentette: ígéretet kaptak arra, hogy a halottakkal teli szerelvény hétfőn útnak indul.
A holland miniszterelnök felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy hozzon "szigorú határozatot" az ügyben.
Ausztrália, a BT nem állandó tagja határozattervezetet dolgozott ki, amely elítéli azokat, akit a maláj utasszállítót lelőtték, és követeli, hogy engedjenek be nemzetközi szakértőket a helyszínre a vizsgálathoz és az áldozatok maradványainak felkutatásához.
(MTI)