Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen felelőssége rábírni a kelet-ukrajnai szeparatistákat, hogy a nemzetközi szakértők vizsgálatot folytathassanak a maláj utasszállító gép lezuhanásának helyszínén - jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.
Obama sürgette, hogy a szakértőknek haladéktalan és teljes hozzáférést biztosítsanak a tragédia helyszínéhez, ellenkező esetben Moszkvának újabb szankciókra kell számítania. Mint mondta, a szakadárok, akik Oroszországtól kaptak kiképzést és fegyvereket, valamit többségükben orosz állampolgárok, holttesteket és bizonyítékokat távolítottak el onnan. "Pontosan mit akarnak elrejteni?" - tette fel a kérdést az amerikai elnök. Azt szeretné, hogy Moszkva mielőbb hagyjon fel az ukrajnai válság során eddig követett stratégiájával, és vegye komolyan a fegyveres konfliktus megoldását.
Átadják a fekete dobozokat
A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába - jelentette be Malajzia miniszterelnöke hétfőn.
A fekete dobozokat a már Ukrajnában tartózkodó maláj szakértők kapják meg - mondta Najib Razak maláj kormányfő.
Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat - mondta.
(MTI)
Kijev szeretné megakadályozni, hogy a Boeing-szakértők eljussanak a tragédia helyszínére
Változatlan kegyetlenséggel folyik a délkelet-ukrajnai városok elpusztítása. Mivel a felperzselt föld stratégia eredményes volt Szlavjanszkban és Kramatorszkban, így ehhez a módszerhez folyamodik a kijevi kormány a többi város esetében is. A vadállati pusztításnak még egy oka lehet: mindenáron meg kell akadályozni, hogy eljusson a helyszínre a műszaki szakértők azon csoportja, amely a helyszínen tanulmányozná a gép sérüléseit, és így nagy valószínűséggel meg tudná állapítani a lelövéshez használt fegyverfajtát. Eddig a kijevi kormány „nem tudta biztosítani” a szakértők biztonságát, most azonban minden biztonsági kíséret nélkül szélnek eresztenék a több államot képviselő szakértői csoportot, hogy azok saját felelősségükre jutnának el Kijevből Donyeckbe, amely nem kicsi és nem veszélytelen utazás a polgárháború poklában szenvedő országban. Talán még útközben „baleset is éri” a szakértőket, amelyet újra felkelőkre lehetne kenni.
A halálos versenyfutás folytatódik; a kijevi junta bombázás és rombolás árán szeretné megsemmisíteni a bizonyítékokat, a nemzetközi közvéleményt képviselő szakértői csapat pedig szeretné végre kideríteni, kinek a lelkén szárad ez a páratlanul vadállati tömeggyilkosság.
Udo Winter
Berlin
(Forrás itt.)
Frissítés: a hűtővonat is elindult
Elindult az oroszbarát szakadárok kezén lévő Torez pályaudvaráról hétfő este a lelőtt maláj utasszállító repülőgép több mint 280 utasának holttestét szállító hűtővonat - jelentette a francia hírügynökségnek egy szemtanú.
A vonat először a kormányerők által ellenőrzött Harkovba megy, ahol a holttesteket egy 31 fős nemzetközi szakértői csoport megvizsgálja és azonosítja még azelőtt, hogy a hozzátartozóknak átadnák a maradványokat.
Az ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn Kijevben egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mentőalakulatok befejezték a holttestek utáni kutatást. Volodimir Hroiszman elmondta, hogy 282 holttestet és 87 testrészt találtak, amelyek további 16 tetemhez tartoznak.
Mark Rutte holland kormányfő egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az áldozatok maradványait Hollandiába szállítják, azt azonban nem tudta megmondani, hogy azok pontosan mikor érnek oda. Mint mondta, csak Harkovig legalább 10-12 óráig tart a vonatút. Harkovból egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket.
(MTI)