Nick Griffin bejelentése nem volt váratlan: a Brit Nemzeti Párt a májusi európai parlamenti választásokon a szavazatoknak mindössze 1%-át volt képes megszerezni. „Több volt mint elég (mármint az elnökösködés). A döntés az enyém, egyedül az enyém” – jelentette ki a politikus.
Zoom
Nick Griffin 1999 óta állt a radikális jobboldali párt élén. A politikus lemondását indokolva természetesen szóba hozta az európai parlamenti választás katasztrofális eredményét. Mint mondta, belső és külső erők fogtak össze a párt tönkretétele érdekében. Ugyanakkor meggyőződése, hogy a BNP képes lesz feltámadni.
A jövő évben esedékes elnökválasztásig Adam Walker irányítja majd a Brit Nemzeti Pártot. Griffin ígéretet tett arra, hogy a párt aktív tagja marad, és minden lehetséges módon támogatni fogja utódját. Griffin megnyugtatott mindenkit a párt anyagi helyzetét illetően, mellyel kapcsolatban a múltban többen is aggodalmakat fogalmaztak meg.
„Néhány évvel ezelőtt már fontolgattam a lemondásomat, azonban amikor összehangolt külső és belső támadások özöne zúdult a pártra, úgy gondoltam, kötelességem a helyemen maradni, és átvezetni a pártot a viharokon” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a „vezetés egységes”, és a BNP „az egyedüli hatékonyan működő, valódi nemzeti erő” a brit politikában.
Nick Griffin megválasztását követően feltornázta a párt népszerűségét. 1999-ben az európai parlamenti választásokon a BNP a voksok 1,1%-át szerezte meg, ezzel szemben 2004-ben már a szavazatok 3,9%-át, 2009-ben pedig 6,2%-át gyűjtötte be. Az elmúlt néhány évben azonban súlyos belső ellentétek osztották meg a pártot, melyek következtében a helyi választásokon számos önkormányzati pozíciót is elveszített, az Európa Parlamentből pedig kiesett. A párt 2009-ben két képviselőt juttatott az EU parlamentjébe, egyikük azonban, Andrew Brons, 2012-ben kilépett a pártból. A másik EP-képviselő pedig Nick Griffin volt, aki ez év májusában veszítette el mandátumát.
A párt elmúlt években elszenvedett kudarcaiért a belső feszültségek mellett leginkább az EU-ból történő kilépést zászlajára tűző (és a BNP-nél mérsékeltebb és cionistább) UKIP előretörése okolható.
Griffin ugyanakkor összességében nem tartja kudarcnak politikai szereplését. „Mielőtt elnök lettem, a pártnak mindössze egyetlen önkormányzati képviselője volt néhány hónapig, most viszont elmondhatjuk, hogy 17 éve szilárdan jelen vagyunk a demokratikus politikai folyamatban” – jelentette ki a lemondott pártelnök.
Az egykor a nemzetiszocializmusról, sőt a holokausztról is őszintén beszélő Nick Griffin 2001. szeptember 11-ét követően – más, nyugat-európai radikális jobboldali pártokhoz hasonlóan – a cionisták kegyeit kezdte keresni. Ugyanakkor a pártvezér mégsem volt képes szembeköpni saját magát, a választóit – és megtagadni az igazságot. Egyik nyilatkozatában például éles szavakkal illette a BNP tönkretétele érdekében létrehozott álradikális szervezetet, az Angol Védelmi Ligát (EDL), melyről egyik írásában nem kevesebbet állított, minthogy „mögötte árnyékként húzódnak meg a neokonzervatívok és a cionista terroristák, akik az iszlámmal kapcsolatos aggodalmakat manipulálva egy új háború kirobbantásán fáradoznak, és a radikális nemzeti jobboldali megosztását tekintik céljuknak.” 
Nick Griffin kudarcát végül is az okozta, hogy nem volt képes akkora gazember lenni, mint amilyenek az UKIP vagy az EDL vezetői. Próbált ugyan kedveskedni a cionistáknak, de részben előéletét nem tudták neki megbocsátani a „kiválasztottak”, részben pedig érezték rajta, hogy nyomja ugyan a kötelező cionista szöveget, de nem teljes meggyőződéssel. Ráadásul időnként ki-kibukott belőle az igazság.
Perge Ottó - BBC nyomán