Valószínűleg a rossz időjárás okozta azt a légi katasztrófát, mely csütörtökön történt egy algériai légitársaság repülőjével Maliban. A gépen 116 ember utazott, senki sem élte túl a katasztrófát. A repülőgép feketedobozát megtalálták a roncsban.
Senki sem élte túl a gépen lévő 116 ember közül a légi katasztrófát, amely csütörtökön történt egy algériai légitársaság repülőjével Maliban - közölte pénteken Francois Hollande francia elnök. Bejelentette azt is, hogy megtalálták a gép egyik feketedobozát a roncsban.
Mali közlekedési miniszterének közlése szerint a repülőn - amely Burkinai Köztársaságból tartott Algériába - 51 francia, 27 Burkina Fasói, 6 algériai, 5 kanadai, 4 német, 2 luxemburgi, továbbá egy-egy svájci, belga, egyiptomi, ukrán, nigériai, kameruni és mali utas volt, a hatfős személyzet spanyolokból állt.
A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szintén pénteken úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a gép lezuhanását valószínűleg a rossz időjárás okozta, de - mint mondta - nem lehet kizárni semmilyen eshetőséget, amíg nincsenek meg a vizsgálat eredményei.
"Terrorista csoportok vannak az övezetben és tudjuk, hogy ellenségesek a Nyugattal" - jegyezte meg a miniszter.
Maliba 2013 elején francia katonai egységek vonultak be, hogy megszabadítsák az országot az iszlamista szélsőséges csoportoktól. Idén július elején életét vesztette egy francia katona Gao városában, ahol továbbra is állomásoznak francia csapatok. Maliban mindemellett szeparatista tuareg törzsek is harcolnak egymással.
Az MD-83-as típusú repülő roncsait egy francia drón fedezte fel, amelyet a Malival határos Nigerből indítottak az eltűnt repülő keresésére. Ezután a roncshoz két, helikopteres csapat repült, amelyek megállapították, hogy a jármű ugyan teljesen kiégett és darabjaira szakadt, de egyértelműen azonosítható és maradványai alig szóródtak szét. A katasztrófa helyszínéhez harminc gépjárműn indultak azután katonák és szakértők. A kivizsgálásra alakult burkinai válságstáb vezetője, Gilbert Diendere tábornok azt mondta, hogy a holttestek is megégtek.
Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával csütörtök hajnalban, a felszállás után mintegy 40 perccel megszakadt a földi irányítás kapcsolata. A gép pilótái nem sokkal korábban "vihar miatt" a járat útvonalának módosítását kérték. Egyes beszámolók szerint homokvihar tombolt a területen, más források heves esőről szólnak.
A repülőt az algériai légitársaság egyébként csak üzemeltette, a gép egy spanyol magáncégé, a Swiftairé volt, ezért dolgozott rajta spanyol személyzet.
(MTI)