Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök "örömmel" szolgáltatja vissza az Amerikai Zsidó Kongresszus egy évtizeddel korábban neki ítélt elismerését - olvasható Serdar Kilic washingtoni török nagykövet kedden nyilvánosságra hozott levelében.
A New York-i zsidó szervezet múlt héten küldött levelet a török kormányfőnek, amelyben leszögezte, Erdogan a világ "legártalmasabb Izrael-ellenes vezetőjévé" vált, és követelte, hogy a miniszterelnök küldje vissza azt a kitüntetést, amelyet részben az izraeli-palesztin konfliktusban játszott békeközvetítői szerepe miatt ítéltek oda neki 2004-ben.
"Az elismerés hiánya nem fogja akadályozni Erdogan miniszterelnök urat abban, hogy elszántan küzdjön a terrorizmus ellen, hogy az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásán fáradozzon, valamint hogy fenntartsa a Törökországban élő zsidó közösség jólétét és biztonságát" - olvasható az Amerikai Zsidó Kongresszus elnökének, Jack Rosennek címzett levélben.
A török miniszterelnöki hivatal által kedden nyilvánosságra hozott írásban a diplomata arra is felszólítja a szervezetet, hogy ítélje el az izraeli kormány politikáját, amely világszerte közfelháborodást keltett.
A társaság vezetője múlt szerdai írásában a kitüntetés visszakérésének egyik okaként felidézte a török miniszterelnök korábbi szavait, miszerint Izrael "barbárság tekintetében túlszárnyalta Hitlert".
Az utóbbi időben Törökországban heves Izrael-ellenes megmozdulások voltak tapasztalhatók a zsidó mészárlás miatt, főképp a konzervatív szunnita muszlimok körében. Szakértők szerint Erdogan elsősorban őket akarja megnyerni magának a Jeruzsálemet folyamatosan bíráló retorikával, mivel azt reméli, hozzásegítik a győzelemhez a következő hónapban esedékes török elnökválasztáson.
(MTI nyomán)