Izraelben a gázai "hadművelet" harmadik hetén sem csökkent a lakosság körében a harcok támogatottsága, a 10-es tévécsatorna megrendelésére készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy 86 százaléka nemcsak támogatja a Hamász elleni hadműveletet, de folytatni is akarja, s nem kíván tűzszünetet a jelenlegi helyzetben. Mindössze hét százalék ellenzi a gázai vérengzést, a többiek bizonytalanok a kérdés megítélésében.
Ez élesen szemben áll az utóbbi három izraeli katonai hadjárattal, a második libanoni háborúval, a gázai Öntött Ólom és a Felhőooszlop hadművelettel, amikor a közvélemény egyre nagyobb része a harcok beszüntetését követelte a sebesültek és a halottak számának növekedésével. A felmérés szerint ezúttal a harcok folytatásának igénye emelkedett az elmúlt tíz nap során.
A lakossági támogatást jelzi, hogy izraeli előadóművészek járják a kórházakat és a katonáknak a határnál lévő szállásait, a vendéglősök és a háziasszonyok ételekkel teli ládákat visznek a csapatoknak, hogy ne a tábori kosztot egyék. A határ menti gránátveszély miatt a televíziónak figyelmeztetnie kellett a civileket, hogy ne vigyenek tömegesen ételt és ajándékokat a katonáknak. Emellett például összefogva fodrászok egy csoportja is a Gázai övezet határvidékére utazott, ahol egy hatalmas katonai sátorban kilenc óra alatt díjmentesen levágták több mint kétszáz katona haját.
(MTI nyomán)