A Gázai övezet mellett Ciszjordániát is fel fogja fegyverezni Irán - közölte az iráni külügyminiszter arab kérdésekkel foglalkozó tanácsadója egy libanoni lapnak adott interjújában.
"Megadunk minden módunkban álló segítséget, hogy erősítsük a palesztinokat Gázában - jelentette ki Haszin Amír Abdalíja. - A cionisták csak az erő nyelvét értik, ezért a Gázai övezet mellett fel kell fegyverezni a ciszjordániai palesztinokat is."
Ahmed Dzsibríl, a Szíria-barát Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság vezetője egy nemrégiben a libanoni síita Hezbollah irányította al-Manár televíziónak adott interjúban feltárta a Hamász és a többi palesztin frakció háborús felkészülésének titkait.
Elmondta, hogy Gázában 2008-ban, az Öntött Ólom hadművelet idején többnyire továbbfejlesztett Grad rakétákkal rendelkeztek, amelyek csak 33 kilométerre jutottak el, de napjainkra a rakéták hatótávolsága 100-120 km-re nőtt.
Több száz fiatal elhagyta az övezetet, hogy Szíriában, Libanonban és Teheránban kiképezzék őket, és segítsenek továbbfejleszteni fegyvereiket. "A szíriai és még a hezbollahos testvérek is sokat segítettek tudományos vonalon és fegyverek szállításában", mondta Dzsibril.
"Vannak szíriai kiképzőtáboraink, amelyeket megosztunk a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal. Vannak kutatóközpontjaink is, kapcsolatba léptünk a szíriaiakkal, akik mérnököket küldtek" - tette hozzá a külföldön élő palesztin politikus.
"A tesztelést sziriai völgyekben végeztük, ők ellenőrizték számunkra helikoptereikkel, hogy eltaláltuk-e a célpontjainkat, hogy a rakéták aerodinamikája eltért-e az útjuktól" - mondta el a Szíria nyújtotta segítségről.
"A szállítás sem egyszerű Iránból, mert a Perzsa-öböl útjait ellenőrzik. A damaszkuszi repülőtérről Kartúmba küldtük a rakétákat, onnan Port-Szudánba, majd a Sínai-félszigetre, ahonnan alagutakon át jutottak a Gázai övezetbe" - tárta fel Ahmed Dzsibril a fegyverek Gázába jutásának titkát.
(MTI nyomán)