Megölték a Hezbollah libanoni síita szervezet egyik, "dzsihadista küldetésen" lévő parancsnokát nemrégiben Irakban - közölték a mozgalomhoz közel álló tisztségviselők csütörtökön.
A nevük elhallgatását kérő, Hezbollah-közeli források elmondták, hogy Ibrahim Mohamed al-Hádzsot valamikor az előző hét folyamán ölték meg. Az illetékesek nem árultak el további részleteket, egyelőre homályosak a férfi halálának körülményei, és azt sem tudni, hogy pontosan milyen küldetésen járt Irakban a parancsok.
Ez az első eset, hogy a Hezbollah egyik tagja életét vesztette Irakban azóta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) (korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam) szélsőséges csoport júniusban nagy területeket foglalt el a közel-keleti ország északi és nyugati részében.
Iraki tisztségviselők szerint a Hezbollah számos tanácsadója segíti a szunnita radikálisok ellen harcoló síita milíciákat. Azt azonban nem tudni biztosan, hogy a szervezet fegyveresei tevőlegesen is részt vesznek-e a harcokban. A Hezbollah mindenesetre nem most vállalna először aktív szerepet Libanon határain kívül is, a milícia ugyanis tavaly nyíltan csatlakozott a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőkhöz a szomszédos országban tomboló polgárháborúban.
Az al-Manar nevű, a Hezbollahhoz kötődő tévécsatorna egyik friss híradásában Hádzs szerdai temetéséről sugároztak képeket. A Kelet-Libanonban tartott búcsúztatáson a síita szervezet több magas rangú vezetője is részt vett, többek között Huszein Hádzs Haszán ipari miniszter és Mohamed Raad, a Hezbollah parlamenti frakciójának vezetője is.
A televízió arról tájékoztatott, hogy a parancsnok "dzsihadista kötelességei teljesítése" közben halt meg. Ezt a kifejezést akkor szokta használni a szervezet, ha egy tagjuk fegyveres akció közben hal meg.
Bejrúti biztonsági források szerint Hádzs 2006 júliusában részt vett abban az akcióban, amelynek során a mozgalom néhány tagja foglyul ejtett és Libanonba vitt két izraeli katonát. Az akció következtében háború tört ki Izrael és a Hezbollah között, a harcokban 160 izraeli és 1200 libanoni vesztette életét.
(MTI nyomán)