Üzbegisztánban felfüggesztették pénteken a mobilinternet-hálózatot és blokkolták az SMS-, MMS-küldést is, hogy az egyetemi felvételi vizsgákon megelőzzék az esetleges csalásoknak.
Az ország két legfontosabb mobilszolgáltatója pénteken közleményben tájékoztatta ügyfeleit, hogy helyi idő szerint délelőtt fél 9 és délután fél 2 között "sürgős karbantartási munkálatokat" végeznek a telekommunikációs hálózaton.
Ebben az idősávban - amely egybeesik az egyetemi felvételi vizsgák idejével - az előfizetők mobiltelefonon keresztül nem tudnak a világhálóra csatlakozni, valamint rövid szöveges és képes üzenetek küldésére sincs lehetőségük. A korlátozás a telefonhívásokra nem vonatkozik.
Az üzbég média szerint a hatóságok igyekeznek mindent megtenni a csalások megakadályozásáért a vizsgaidőszakban: a mobilhálózat részleges blokkolása mellett átvizsgálják az iskolákat, és "minitelefonokat" keresgélnek. Utóbbi készülékeket az üzbég diákok állítólag a cipőjükben rejtik el.
"Eladtuk az összes minitelefonunkat, használják a fejüket a vizsgák teljesítéséhez!" – olvasható néhány taskenti mobiltelefon-szaküzlet hirdetőtábláján.
A Közép-Ázsiában található volt szovjet tagköztársaság csaknem 30 milliós lakosságának több mint fele rendelkezik mobiltelefonnal.
(MTI)