Ráfáh városában a Hamász fogságba ejtett egy izraeli hadnagyot, s a kimentésére indított összehangolt izraeli támadásnak eddig több mint 70 halálos és 200-nál is több sebesült áldozata van a palesztinok körében - írja a Fálásztin el-Jom.
A ma életbe lépett (volna) "humanitárius tűzszünet" kezdete után mintegy két órával heves összecsapásokra került sor a Kárm Ábu Szálem (Kerem Sálom) nevű Gázai övezetbeli határátkelőnél. Palesztin források első jelentései tizennégy izraeli katona haláláról szólnak, de ezt a hírt egyelőre még fenntartásokkal kell fogadni.
Zoom
A ráfáhi vérfürdő egyik áldozata (Fotó: Fálásztin el-Jom)
Az viszont biztos, hogy Ráfáh határvárosban is harci cselekmények robbantak ki, amelynek során a tűzszünet idején is az alagutak földerítésével foglalatoskodó izraeli katonák közelében fölrobbantotta magát egy öngyilkos palesztin harcos. A kialakult tűzváltás okozta fölfordulásban nyoma veszett az izraeli hadsereg Giváti brigádjának egy hadnagya. Később a Hamász jelentette, hogy Hádár Goldin hadnagy a fogságába esett.
A Ráfáh városban az izraeli hadsereg - valószínűleg a fogságba esett hadnagy kimentéséért - szárazföldi, légi és tengeri támadást indított, amelynek során az elmúlt órákban több mint 70 palesztin életét vesztette, több mint kétszáz sebesültet pedig a Munkás József ráfáhi kórházba szállítottak - jeneti a Fálásztin el-Jom palesztin hírportál.
Hering J. - Kuruc.info
Frissítés: Ámír Buhbut, az izraeli Válláh!Hádásot hírportál katonapolitikai hírmagyarázója röviddel ezelőtt a hírportál tévéjében megerősítette a Fálásztin el-Jom hírportálnak a ráfáhi vérfürdőről szóló, általunk a magyar médiában elsőként közölt hírét. Közben kiderült, hogy a Hádár Goldin izraeli hadnagy fogságba ejtésekor két izraeli katona életét vesztette. Közben két újabb fényképet tett ki a Kudsz el-Ihbárijjá palesztin hírportál a Ráfáh városban végbement, s jelenleg is zajló tömeggyilkolásról.
Zoom

Zoom
H. J. - Kuruc.info
2. frissítés: az Egyesült Államok felháborodott - persze nem a népirtás, hanem a zsidó katona elrablása miatt
A Fehér Ház a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte pénteken, hogy a Hamász fegyveresei a jelentések szerint izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette a feltételezhetően elhurcolt izraeli megszálló szabadon bocsátását.
Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter a következő lépésekről megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.
Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó "teljesen felháborító" cselekedetnek nevezte az izraeli katona feltételezett elhurcolását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elítéli ezt, és a fogoly elengedésére szólította fel a Hamászt.
3. frissítés: A Hamász katonai szárnya hordóbombával kóstoltatta meg a "legerkölcsösebb" egyik tankját
A Hamász Izz ed-Dín el-Kasszám nevű katonai szárnya alig egy órával ezelőtt közzétett egy videót, amelyen az látható, hogy a szervezet miként robbant föl egy izraeli tankot, úgynevezett "hordóbombával" a gázavárosi Et-Tuffáh városnegyedtől keletre eső területen.
Kapcsolódó: