A Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnya szombatra virradóra azt közölte, hogy nem tud a pénteken Rafahnál eltűnt izraeli katonáról.
"Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok nem rendelkezik információval erről a katonáról. Elvesztettük a kapcsolatot csapataink egyikével, amely ott harcolt, ahol a katona eltűnt, és lehetséges, hogy harcosaink meghaltak, csakúgy, mint a katona" - fogalmazott közleményében a szervezet.
A nyilatkozat volt az első hivatalos reagálás a Hamász katonai szárnyától azóta, hogy az izraeli hadsereg bejelentette, péntek reggel Rafahnál eltűnt a 23 éves Hadar Goldin hadnagy. Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok azt is közölte, hogy a rafahi incidens helyi idő szerint reggel hét óra körül, vagyis a tűzszünet kezdete előtt egy órával történt.
Az izraeli hadsereg szerint a Hamász fegyveresei már a fegyverszünet idején, helyi idő szerint 9 óra 30 körül támadtak az izraeli katonákra egy titkos alagútból, noha a fegyverszünet feltételeként a palesztinok elfogadták, hogy Izrael tovább folytathatja a területére vezető alagutak felszámolását. A fegyveresek egy alagutak felszámolásával foglalkozó izraeli egységen ütöttek rajta, egy öngyilkos harcosuk felrobbantotta magát, és megölt két katonát. A hadsereg szerint a palesztinok a közelharc során magukkal vitték Hadar Goldint.
Szombatra virradóra palesztin források közölték, hogy már több mint száz palesztin vesztette életét, és több mint 350 sebesült meg az izraeli hadseregnek a rafahi incidenst követően indított akciójában. Péntek éjfél óta 19 palesztin halt meg az izraeli légierő csapásaiban. Az áldozatok közül 15 egy család tagja volt, beleértve öt - 3 és 12 év közötti - gyereket.
Palesztin tájékoztatás szerint a július 8-a óta tartó harcoknak palesztin részről 1656 halottja van, nagy részük civil.
(MTI nyomán)