Az ukrajnai parlamenti választások során egyértelműen a „háborús párt” nyert a békepárt ellen, bár Dimitrij Jaros Jobb Szektora (2,4%) kiszorult a hatalomból, nekik továbbra is az egyetlen út a bőrüket vinni a vásárra Délkelet Ukrajnában. Kijev a fegyvernyugvást felhasználva a demarkációs vonal mentén erődítményeket húzott fel, és a teljes kapacitással dolgozó harckocsiüzemek tömegesen szállítják a konfliktuszónába termékeiket. Már csak a jelszót kell kiadni, és újra indulhat a háború, melynek célja Oroszország provokálása, Novorosszija területének megszerzése az USA gázipari trösztjei számára, és az Európába vezető gázvezeték átjátszása az „amerikai barátok” számára.
A parlamenti választások most már legitimálják e célokat, a győztes „Porosenkó Blokk” (23%) adja az elnöki, parancsoló hatalmat a hadműveletek megindítására, Jacenyuk miniszterelnök „Népi Frontja” (21,3%) biztosítja a palagázmezők és a gázvezetékek teljes átjátszását az USA kezébe, kiknek a választásokig már sikerült e tulajdonjog 49%-át egy törvénytelen szavazással megszerezni, őket követi a lembergi (Lvov) polgármester és társa, a szervkereskedő Szemjon Szemcsenkó pártja, a „Szamopomics” (13,2%). Ők adják a zsoldoshadsereg ütőképességét Kolomojszkij pénzéből, majd a sorban következik az egykori Janukovics-párt, a Régiók Pártja maradéka, az „Ellenzéki Blokk”, és a hozzájuk csapódott küldöttek, ők szerény arányban (7,6%) kerültek az ukrán parlamentbe, de mögöttük máris ott lihegnek a Tagnyebuk-hívek, a „Radikális Párt”, valamint a hírhedt kalandor Ljaskó (Kolomojszkij esküdt ellensége) „Szabadság Pártja” (6,3%), majd a sort zárja a „gázhercegnő”, Julia Timosenkó „Batykivscsina” (Haza) pártja. Együtt van már a „nagy csapat”, remélik, hogy a volt „régiósok” nem sok vizet kavarnak majd fel az eléggé homogén és USA-barát csapatban, esetleg a hagyományoknak megfelelően egy-két látványos pofon és ökölcsapás tarkítja majd a háború folytatását követelő Duma üléseit.
A szavazáson Ukrajna lakosságának mintegy 40%-a vett részt, eleve leszámítva Novorosszija lakosait, kik a választásokat teljes mértékben bojkottálták, nem kívántak részt venni a szüleiket, testvéreiket, gyermekeiket gyilkoló hunta színjátékában.
(Forrás: vesti.ru)
Artem Liginszkij
Luganszk
Kapcsolódó: