Hét baltimore-i rendőr sérült meg azután, hogy elfajult egy tüntetés, jelentette a Baltimore Sun. A többségük csonttöréssel került kórházba.
Zoom
A nigger dühöngés most éppen azért tört ki a marylandi állam 620 ezres városában, mert egy 27 éves feketének elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince egy rendőrfurgonban. A sérülésbe belehalt. A zavargások a temetésével egy időben robbantak ki.
Zoom
A néger halála miatt hat rendőrt függesztettek fel. Freddie Gray rendőrök elől menekült társaival, de a rendőrök elkapták, rugós kést találtak nála, és betuszkolták egy rabszállító autóba, amit már nem tudott a saját lábán elhagyni.
Baltimore-ban rengeteg bolt korábban bezárt, egy plázát és metrómegállót is lezártak. Több tüntetőt őrizetbe vettek. A "tüntetők" egy rendőrautót is szétvertek.
(Baltimore Sun - Index  nyomán)
Frissítés: rendőrautókat dobál a "gyászoló gyülekezet":
Gyógyszertárkifosztás:
Euronews-összefoglaló - rendkívüli állapotot hirdettek:
2. (kedd esti) frissítés: 20 rendőrt sebesített meg, 15 épületet és 144 gépjárművet gyújtott fel a dühöngő horda
Nincs mentség a baltimore-i erőszakra, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni - jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.
Obama ugyanakkor rámutatott, hogy a fergusoni konfliktus óta az Egyesült Államok túl sok esetben volt tanúja annak, hogy rendőrök elsősorban feketék ellen olyan módon léptek fel, ami "aggasztó kérdéseket vet fel". Az elnök arra hívta fel az ország rendőrparancsnokságait, hogy tartsanak önvizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon milyen elbánásban részesítik az "afroamerikai" gyanúsítottakat.
Szerinte ugyanakkor a dolgot nem lehet csupán a rendőrségre bízni, és az egész országnak is önvizsgálatot kellene tartania, mert a baltimore-i konfliktus okai nem újak, és "ez már évtizedek óta így megy".
Az elnök szerint ha az Egyesült Államok komolyan gondolja a probléma megoldását, akkor segítenie kell a rendőrségnek, de ugyanakkor javítania kell az oktatáson és meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást is. Egyúttal kétségét fejezte ki fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, republikánus többségű kongresszus kész lenne áldozni a városokra.
A hétfői zavargások néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira. A néger horda kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a kocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be ellenük.
Keddi bejelentés szerint Baltimore-ban, ahol rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, 10 ezer nemzeti gárdista és rendőr áll készen. A városban napközben is voltak - ezúttal békés - tiltakozó megmozdulások.
A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült, és 235 "tüntetőt" vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 15 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel. Egy égő épületből kimentett sérült állapota válságos.
Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat.
3. (szerda reggeli) frissítés: otthon ülés helyett rendőröket dobáltak (és aztán csodálkoznak, hogy szigorúbbak velük a hatóságok)
Füstgránátokat, paprikasprayt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség Baltimore városában a több száz négerből álló "tiltakozó" tömeg ellen, amely dacolt a helyi idő szerint kedd este tíz órakor életbe lépett kijárási tilalommal.
Baltimore-ban kedd éjjel a "tüntetők" üvegpalackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. Közben rendőrségi helikopterek jelentek meg a tüntetés helyszíne, a város nyugati része felett, és távozásra szólították fel az összegyűlteket. Sérültekről és letartóztatásokról egyelőre nem érkeztek hírek. Hírügynökségi jelentések szerint a város többi részén betartják a kijárási tilalmat.
(MTI nyomán)
4. frissítés: néhány további kép a szegény afroamerikaiak gyászáról:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(AFP)
5. frissítés: fájdalmukban kénytelenek fehérekre támadni szegények: