Románia katonai támadást fontolgat Moldova szakadár területe, Transznisztria ellen – állította az orosz védelmi minisztérium televíziós csatornája.
A Zvezda TV szerdán sugárzott egy olyan műsort, amelyben egy Erneszt Vardanjan nevű elemző arról beszélt: Romániában komoly elemzés tárgyát képezi a világ egyetlen országa által sem elismert szakadár Dnyeszter menti köztársaság megtámadása.
Zoom
A testi adottságok is elősegíthetik a lehengerlő erőt
„A román vezetés köreiben két álláspont is megfogalmazódott a moldovai és a transznisztriai beavatkozás kapcsán. Ponta miniszterelnök alig várja, hogy ürügyet találjon a román csapatok Moldovába küldésére. Klaus Johannis államfő mérsékeltebb, mivel személyesen Angela Merkel győzte meg, hogy még ne tegyen semmit. A kulcsszó a még” – állította az örmény származású moldovai elemző.
Vardanjan szerint Románia és a Nyugat nem zárja ki, hogy katonai erővel lépjen fel Transznisztriában, mivel úgy vélik, Oroszország nem vállalná fel a fegyveres konfliktust.
A Zvezda TV-ben elhangzottak nem maradtak visszhang nélkül Tiraszpolban, a szakadár terület fővárosában. A Tiras.ru portál szerint Viktor Kravcov katonai szakértő felhívta a figyelmet, hogy a Jevgenyij Sevcsuk vezette szakadár rezsim csupán néhány napon belül 50 ezer tartalékost lenne képes mozgósítani egy Ukrajnával vagy Moldovával kirobbanó fegyveres konfliktus esetén.
Egy, a NATO-tag Romániával kialakuló konfliktus esetén már más lenne a helyzet, ugyanakkor ebben a helyzetben szerinte Transznisztria számíthatna Moszkva katonai támogatására.
A Zvezda TV által közölt információkat semmilyen más forrásból nem erősítették meg. Egyébként Klaus Johannis államfő csütörtökön a helsinki záróokmány aláírásának 40. évfordulója alkalmából kiadott közleményében leszögezte: Románia számára prioritás a moldovai konfliktus tárgyalásos megoldása.
(Krónika.ro)