A kazahsztáni Bajkonurból sikeresen bocsátották fel pénteken a Szojuz-U hordozórakétát, amely a Progressz M-28M jelzésű orosz teherűrhajót szállítja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.
A teherűrhajó csaknem 2,5 tonna üzemanyagot, oxigént, élelmiszert és egyéb ellátmányt szállít az űrállomásra, ahol jelenleg két orosz és egy amerikai asztronauta tartózkodik. A teherűrhajó várhatóan vasárnap kora délelőtt csatlakozik az űrállomáshoz.
Ez volt az első sikeres rakétafellövés a korábbi szerencsétlenségsorozat után. Június végén az ISS-re útnak indított, ugyancsak mintegy 2,5 tonna terhet szállító, amerikai Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) űrkutatási magáncég által gyártott Dragon elnevezésű teherszállító űrhajó megsemmisült a felszállás után. A cég korábbi tájékoztatása szerint az irányítók 2 perccel és 19 másodperccel az indítás után elvesztették a kapcsolatot a Falcon 9 típusú hordozórakétával, amely aztán felrobbant.
Április végén egy Szojuz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely ugyanúgy üzemanyagot és oxigént szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozórakéta a rakományával együtt megsemmisült.
Tavaly októberben pedig egy Antares amerikai hordozórakéta robbant fel indítás után, amely a Cygnus elnevezésű teherűrhajót juttatta volna el az ISS-re.
A Nemzetközi Űrállomás jelenleg három fős legénységének legalább októberig elegendő ellátmánnyal rendelkezik, így a korábbi kudarcok nem okoztak számukra azonnali problémát. A sikeres fellövés sokkal inkább presztízskérdés volt az orosz űrkutatási hivatal számára a sorozatos kudarcok után. A Roszkoszmosz teherűrhajói emellett az amerikai űrhajós legénységeket is kiszolgálja. Amióta a NASA befejezte űrrepülőprogramját, az orosz űrhivataltól vásárol helyeket az űrhajókon.
Eközben a Roszkoszmosz vezetője, Igor Komarov bejelentette a Szojuz-U sikeres felbocsátásával kapcsolatban, hogy az orosz Távol-Keleten Uglegorszk település mellett épülő Vosztocsnij (Keleti) új űrkutatási mérőállomás működésbe lépett, először vett rádiójeleket az ISS-re tartó Progressz M-28M teherűrhajótól.
(MTI)