A német ZDF csatorna szerint 20 db B61-12 típusú amerikai atombombát terveznek Németországban Büchel városába helyezni. „Németország egyesítése után 25 évvel megint hidegháborús atombombákat helyeznek Rajna-vidék-Pfalz tartományba” – hangzott el a német adón.
Az atombombák németországi elhelyezéséről tegnap este a ZDF csatorna Frontal-21 műsora fog foglalkozott. Az atombombák elhelyezését állítólag az Egyesült Államokból származó költségvetési dokumentumok is igazolják. A ZDF kiemeli, hogy 2010 márciusában, a Merkel vezette CDU-FDP kormánykoalíció idején a Budestag (a német parlament alsóháza) nagy többséggel az országban lévő atombombák eltávolítása mellett tette le voksát. Erre a mai napig nem került sor, most pedig csak lecserélik a régieket sokkal korszerűbb bombákra. Ezt a folyamatot a napokban kezdik meg.
Zoom
Szakértők szerint ezek a bombák jóval pontosabbak, mint amit a második világháború alatt használt az Egyesült Államok.  "Az új bombákkal eltűnnek a különbségek  a stratégiai és a taktikai nukleáris fegyverek között" – kritizált Hans Kristensen, a washingtoni Nuclear Information Projects igazgatója. A 20 új bomba együtt 80-szor lesz erősebb, mint amelyet 1945-ben Hirosimára dobtak az amerikaiak.

Obama után Merkelnek is járna a Nobel-békedíj
„Aggódunk amiatt, hogy olyan országok, amelyeknek nincs saját nukleáris fegyvere, részt vesznek azok használatában a NATO nukleáris részvétel program keretén belül. Ez a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozási szerződésének első és második pontjának a megszegése” – nyilatkozta Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium képviselője. Az atombombák elhelyezését az SPD védelmi ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Thomas Hitschler is megerősítette. A tervek szerint Németország 112 millió eurót fog költeni a Büchler városban lévő katonai bázis fejlesztésére. Hans Kristensen szerint további európai légi bázisokon modernizálják az atomarzenált B61-12 típusú bombákkal, így az olaszországi Avianóban és a törökországi Icirlikiben.
Merkel párttársa, a védelmi minisztérium hajdani parlamenti államtitkára, Willy Wimmer is kritikusan áll a kérdésehez, szerinte az új németországi és európai támadási opciókkal egyértelműen provokálják Oroszországot.
(ZDF - RapidPress nyomán)
Frissítés: Direkt európai konfliktusokhoz készült a B61-12?
Szakértői információink alapján a korábbi B61-es variánsok tulajdonságait ötvöző B61-12-es atomfegyver egy gravitációs taktikai csapásmérő rendszer, elsősorban megerősített, esetleg földalatti bunkerek elleni és harctéri bevetésre. 2013-as fejlesztés, ami direkt az európai szabványnak megfelelően készült, mert a B-2 bombázón túl kifejezetten az Egyesült Államok légierejének negyedik generációs vadászgépei (F-15, F-16, F-18) és a német és brit (Tornado) gépek képesek hordozni, az új F-22-es és, F-35-ös nem, viszont az utóbbiak a jövőt illető tervek szerint képesek lesznek rá. (Az amerikaiak "szabvány" gravitációs atomfegyvere a a B-83-as, amelynek fő hordozója a B-2-e bombázók. A B61-12-nek köszönhetően idővel akár nyugdíjba mehet.)
Az első tesztekre 2015 elején került sor, ezért is meglepő, hogy egy ennyire új fejlesztést rögtön át is telepítenek Európába, amely tény mintegy azt sugallja, hogy ezt a fegyvert direkt a mostani konfliktusra fejlesztették ki, hiszen egy-egy új fegyver, vagy annak módozatának békeidőben történő tervezése, fejlesztése és tesztelése sok-sok év, nem ritkán évtized munkája, erről pedig csak a döntés és a szükséges pénzeszközök alárendelése 2013-ban történt meg. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy miért gondolták úgy, hogy Európában sürgősen szükség van egy ennyi különböző NATO-gépen bevethető új atomfegyverre.
Egyébként azért fejlettebb, mert a régi, most is Európában található B61-esek elég pontatlanok, a kijelölt célponttól akár 100-150 méterre odébb is robbanhatnak, ami miatt egy 400 kilotonnás robbanófejjel szerelték fel őket (hirosimai Little Boy 15 kilotonna), az új variáns már 30 m-es pontosságú (igazán hatékony vélhetően az modernebb gépekkel lehet, mint a NATO-szövetségesek között elterjeszteni kívánt F-35), ezért rendelkezik "mindössze" 50 kilotonnás robbanófejjel.
(Kuruc.info)
2. frissítés: Washington cáfol - legalábbis a bombatípust és az évet
Washingtonban határozottan cáfolták szerdán azokat a német sajtóértesüléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok új típusú atombombákat telepít az idén a nyugat-németországi Büchel település melletti légi támaszpontra. A ZDF értesülései szerint az új típusú bombáknak jóval nagyobb pusztító erejük van, mint azoknak, amelyek jelenleg a bázison vannak.
Shelley Laver, az energetikai minisztérium mellett működő atombiztonsági hivatal (NNSA) helyettes szóvivője úgy fogalmazott, hogy "nincs szó semmilyen új típusú amerikai atomtöltetek telepítéséről az idei évben" Németországba.
Laver felhívta a figyelmet arra, már többször elhangzott, hogy a Washington által megvalósítandó tervek szerint a 2020. pénzügyi évnél korábban nem kezdődik meg a B61-12 típusú atomtöltetek sorozatgyártása, ezért nem fedik a valóságot azok a sajtóhírek, hogy az idei kalendáriumi év végéig Németországba telepítenek ilyen atomtöltetek hordozására képes rakétákat.
A ZDF német televízió kedden arról számolt be, hogy értesülései szerint az Egyesült Államok húsz B61-12 típusú atombombát szállítana a Büchel légi támaszpontra, hogy modernizálja az ottani nukleáris állományát. A ZDF értesülései szerint az új típusú bombáknak jóval nagyobb pusztító erejük van, mint azoknak, amelyek jelenleg a bázison vannak.
A német törvényhozás 2010-ben még arról döntött, hogy az országban állomásoztatott amerikai atomfegyvereket kivonják, a ZDF szerint ezzel szembemenni látszik az, hogy a Büchel támaszpont már meg is kezdte a fegyverek fogadásának előkészületét.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva arra figyelmeztetett szerdán, hogy ez a lépés felboríthatja "a stratégiai egyensúlyt Európában", s "magától értetődően Oroszországnak is megfelelő válaszlépéseket kell tennie". Orosz katonai források közölték az Interfax hírügynökséggel, hogy Oroszország nukleáris töltet célba juttatására képes rakétarendszereket telepíthet a Lengyelországgal határos Kalinyingrádi területre, ha az Egyesült Államok új típusú atombombákat szállít a német támaszpontra.
Az orosz Iszkander-M típusú orosz rakétarendszer hadászati nukleáris rakétákat is képes célba juttatni, 50 és 500 kilométer közötti távolságban tud megsemmisíteni ellenséges célpontot.
Hans M. Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének (FAS) nukleárisfegyver-szakértője szerint az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 180 darab hadászati atomfegyvert állomásoztat öt európai országban, Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban.
(MTI)