A kormányerők és a lázadók is brutális tetteket követtek el a dél-szudáni konfliktus alatt – derítette ki az Afrikai Unió tényfeltáró bizottsága.
Zoom
Gyilkosságokra, kínzásokra, csonkításokra, nemi erőszakra és kannibalizmusra talált bizonyítékokat a bizottság. A tényfeltárásnak egyetlen pozitív eredménye lett: a 2013 végén kirobbant konfliktus során szervezett népirtás nem történt – számolt be a BBC.
Több tízezer halott
A volt nigériai elnök, Olusegun Obasanjo vezette bizottság megállapította, hogy az egész az elnöki gárdában kitört csetepatéval kezdődött, majd két etnikum, a nuerek és a dinkák közötti véres ellenségeskedéssé fajult, és etnikai alapon kettéosztotta az országot.
Több tízezer ember vesztette életét, és kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktust ugyan augusztusban békemegállapodással zárták le, de ezt mindkét fél rendszeresen megsérti, és állandósult a feszültség.
Példátlan brutalitás
A bizottság tömegsírokat talált, amelyek bizonyítékot szolgáltattak mindkét fél – a dinka kormányzat és a nuer lázadók – brutalitására.
Szemtanúktól megtudták, hogy a fővárosban, Jubában házról házra járva fogdosták össze a nuer férfiakat, akik közül sokat a helyszínen agyon is lőttek.
Másokat összetereltek, kifolyatták a halottak vérét, és az embereket arra kényszerítették, hogy igyanak belőle.
Előre eltervezték
Egy másik alkalommal több száz nuer férfit foglyul ejtettek, megkínoztak, és többek között arra kényszerítettek, hogy tűzbe ugorjanak, és emberi húst egyenek – írja internetes oldalán a Daily Mail.
A vallomások alapján egyértelmű, hogy mindkét fél előre eltervezte az atrocitásokat. A nuer etnikumú Riek Machar alelnök által mozgósított lázadók hasonló erőszakcselekményeket követtek el a dinkák ellen, többek között templomokban és kórházakban erőszakoltak és gyilkoltak halomra embereket.
Dél-Szudán a világ legfiatalabb állama, amely 2011-ben nyerte el függetlenségét.
(Origó nyomán)