5-10 éven belül megtérül a "menekültek" ellátására fordított összeg - állítja egy vezető német közgazdász. Marcel Fratzscher szerint ennél "jobbkor nem is jöhetnének" a migránsok.

Marcel Fratzscher - nem biztos, hogy jó ötlet lesz számára egyedül a nyílt utcán sétálgatni tíz év múlva, a "nagy megtérülés" idején...
A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője, Marcel Fratzscher azt mondta, hogy az országba érkező "menekültek" nagy lehetőséget jelentenek a német gazdaságnak, néhány éven belül több hasznot termelnek majd, mint amennyit az állami költségvetés most fordít az ellátásukra és integrálásukra.
"Az elmúlt 70 évben nem volt olyan jó helyzetben Németország, mint most a menekültek befogadása szempontjából. Többlet van a költségvetésben, miközben friss munkaerőre van szüksége az országnak" - mondta Fratzscher.
A DIW számításai szerint a migránsokra költött eurómilliárdok 5-10 éven belül megtérülnek azzal, hogy a gyenge beruházási kedv felpörög, és új lendületet ad az ország gazdaságának. Az elemzés elismeri, hogy Németország egyes részein káoszt és félelmet okoz a migránsok nagyszámú megjelenése, és óriási logisztikai feladat az ellátásuk és integrálásuk, összességében mégis pozitívnak értékeli Angela Merkel "nyitott ajtó" politikáját.
David Folkerts-Landau, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az országba beáramló "menekültek" "a jólétet jelentik majd a jövő generációi számára", mert többségük 25 év alatti fiatal, akikben "rengeteg foglalkoztatási és adófizetői potenciál van". Hasonló véleményen van a Foglalkoztatási Kutatóintézet vezetője is. Joachim Möller alaptalannak tartja azokat a félelmeket, hogy a bevándorlók miatt csökkennének majd a bérek. Marcel Fratzscher maga sem hitte, hogy vezető német közgazdászok is szívesen beszélnek a menekültválság pozitív gazdasági hatásairól, mert eddig csak bírálatokat kaptak a témában nyilatkozók.
Becslések szerint a német államkincstár évente mintegy 12 ezer eurót költ egy menedékkérőre, mire eldől, hogy maradhat-e az országban, vagy sem. Idén a teljes költség nagyjából 10 milliárd euró, a német GDP 0,3%-a. A Német Gazdaságkutató Intézet 2015-re 15 milliárd eurós költségvetési többlettel számol, és hasonló számot vár 2016-ra is, így "pénzügyileg most a legideálisabb az ország helyzete a menekültek befogadására".
A DIW tanulmánya idén és jövőre 1-1 millió, 2017-18-ra fél-félmillió "menekült" érkezésével számol, és feltételezi, hogy a "menekültek" 40%-a legalább 20 évet tölt Németországban. Az intézet vezetője szerint akkor is pozitív szaldóval kalkulálhat az ország, ha a "menekültek" négy év után hazamennének, mert "érkezésük olyan gazdaságélénkítő hatású, ami 10, 20, 30 év múlva is kifizetődő lesz".
(Origó nyomán)
Marcelék figyelmébe: