Halálra ítélt, majd kivégzett az Iszlám Állam rendkívüli bírósága egy 15 éves moszuli fiút. A "bűne" az volt, hogy popzenét hallgatott.
Zoom
Dzsihadista harcosok hurcoltak el apja üzletéből egy 15 éves fiút Moszul egyik piacánál - írta az ARA News szíriai független hírügynökség.
A fiatalnál egy CD-lejátszó volt, amin nyugati zenéket hallgatott. Szülei legközelebb akkor látták gyermeküket, mikor a dzsihadisták visszaszállították nekik a fiú holttestét.
Hatalmas felháborodás övezte a kivégzést, a helyi lakosok szerint az tény, hogy az istenkáromlásért és homoszexualitásért halál jár, de a saríabíróság sosem tiltotta be a popzene iránti rajongást.
Az Iszlám Állam két éve közleményben tiltotta meg a zenehallgatást és a dalolást "kalifátusuk" területén: bulikban, autókban, boltokban is tilos zenét hallgatni, sőt, még az éneklő emberek képét sem szabad kirakni a boltok ablakaiba.
Az Iszlám Állam szerint a muzulmánok zenehallgatás közben könnyen elfeledkezhetnek Allahról és a Koránról, a szöveg és a melódia pedig olyan érzéseket kelthet bennük, amelyek "örök sebet ejthetnek a szívükön".
(Híradó - ARA News nyomán)
Frissítés: az iszlámban a zenélés és az éneklés alapvetően tilos
Ha a helyiek vették volna a fáradságot, és leellenőrzik az Iszlám Állam közleményét, bizony láthatták volna, hogy az egybeesik a saría (iszlám jogrend) előírásaival: Mohamed próféta megparancsolta, valamint az Umdat al-Salik elrendeli, hogy a zenehallgatás és az éneklés alapvetően törvénytelen cselekedet, és csak néhány kivétel van. Azért, mert sok muszlim országban nem tartatják be a saría minden előírását, nem jelenti, hogy ezeket az előírásokat visszavonták, hiszen nem is vonhatják vissza, mert azok Allah küldöttétől, a példaképtől származnak. Az Iszlám Állam egyszerűen betartatja az eddig elhanyagolt előírásokat is.
Mohamed próféta, minden muszlim megkérdőjelezhetetlen példaképe (Korán 33.36, 4.65, 33.21) megparancsolta:
Hadith Qudsi 19:5: „A Próféta azt mondta, hogy Allah megparancsolta neki, hogy az összes zeneszerszámot, bálványt, keresztet, és a tudatlanság összes csapdáját semmisítse meg.” A Hadith Qudsi, azaz szent hadiszok azok, melyekben Mohamed Allah szavait adja tovább, bár ezek a szavak nincsenek a Koránban.
Sahih Bukhari 7.69.494v: „Abu Amir vagy Abu Malik Al-Ashari elmesélte, hogy hallotta a Prófétát azt mondani: >>Követőim közül lesznek néhányan, akik a törvénytelen közösülést, a selyem viselését, az alkoholos italok ivását, és a zeneszerszámok használatát törvényesnek fogják tekinteni. (…)”
Sunan Abud Dawud 41.4909: „(…) Hallottam Allah küldöttét (béke legyen rajta) azt mondani: az éneklés a szívben képmutatást teremt.”
Az utazó támasza (Umdat al-Salik), ami egy fiqh, azaz jogtudományi útmutató, elrendeli:
R40.1: “(…) A Próféta (Allah áldja meg és adjon neki békét) azt mondta:
(1) „Allah, a Hatalmas és Felséges, a hívők számára való vezérletként és kegyként küldött, és megparancsolta nekem, hogy szüntessem meg a zeneszerszámokat, furulyákat, vonós hangszereket, kereszteket, és az iszlám előtti időszak tudatlanságának viszonyait.”
(2) „A Feltámadás Napján Allah olvasztott ólmot fog azoknak a fülébe önteni, akik egy énekesnőt hallgatva üldögélnek.”
(3) „A dal úgy növeszti a szívben a képmutatást, mint a víz a legelőt.”
(4) „Ez a közösség meg fogja tapasztalni, hogy a föld néhány embert elnyel, hogy néhányan állattá változnak, és hogy kövek fognak rá záporozni.” Valaki megkérdezte: „Mikor lesz ez, Allah Küldötte?”, és ő azt mondta: „Amikor az énekesnők és a zeneszerszámok megjelennek, és a bort törvényesnek tartják.”
(5) „Lesznek közösségemnek olyan népségei, akik a paráznaságot, a selymet, a bort, és a zeneszerszámokat törvényesnek fogják tartani…”
Mindez kifejezett és parancsoló, szöveg szerinti bizonyíték, hogy a zeneszerszámok minden típusa törvénytelen (Kaff al-ra'a' 'an muharramat al-Iahw wa al-sama' (y49), 2.269-70).
R40.2 (Nawawi:) Törvénytelen zeneszerszámot használni, mint például olyanokat, melyekről az iszákosok megismerszenek, mint a mandolin, a cintányér és a furulya, illetve törvénytelen ezeket hallgatni. Engedélyezett tamburinon játszani esküvőkor, körülmetéléskor és más alkalomkor, még ha harangok is vannak az oldalán. A kuba, egy vékony közepű, hosszú dob püfölése törvénytelen (Mughni al-muhtaj ila ma'rifa ma'ani alfaz al-Minhaj (y73), 4.429-30).
(Hidra)