Izrael-ellenes felirattal ellátott ballisztikus rakétákat tesztelt Irán szerdán egy hadgyakorlata keretében - jelentette egy félhivatalos hírügynökség. Egy másik hírügynökség pedig idézte a Forradalmi Gárda elitalakulat rakétaütegének parancsnokát, aki elmondta: Irán célja közepes hatótávolságú rakétáival, hogy csapást mérjen velük Izraelre.
Zoom
Az amerikai büntetőintézkedésekkel dacolva Irán kedden is hajtott végre kísérleteket ballisztikus rakétákkal, amelyeket az ország számos pontjáról indítottak el. A Farsz hírügynökség jelentése szerint szerdán két újabbat próbáltak ki 1400 kilométeres távolságban lévő célpontok ellen. A Farsz képeket is közölt a Kadr H típusú rakétákról. Ez a felirat állt rajtuk: "Izraelt el kell törölni a földfelszínről".
"Azzal a céllal terveztük meg ezeket a 2000 kilométer hatótávolságú rakétákat, hogy csapást tudjunk mérni ellenségünkre, a cionista hatalomra. Izraelt iszlám országok veszik körül, és háború esetén nem sokáig tudna kitartani. Még azelőtt összeomlana, hogy ezek a rakéták eltalálnák" - mondta Amir Ali Hadzsizade dandártábornok. (Csak azt felejtette ki, hogy ezek közül sok muszlim ország a zsidók bérence, az amerikai fegyverekkel megtömött Izrael pedig enyhén szólva távol állt az összeomlástól a legutóbbi kísérletek idején - a szerk.)
A Tel-Avivhoz vagy Jeruzsálemhez legközelebb lévő földrajzi pontok Iránban ezer kilométerre vannak e városoktól.
Hoszein Szalámi dandártábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnok-helyettese pedig azt mondta a Farsz szerint: "A rakétakísérleteket az Iránra kivetett szankciók miatt hajtottuk végre. Éppen a büntetőintézkedések segítettek Iránnak rakétáinak kifejlesztésében."
Izraelben hivatalosan egyelőre senki nem reagált az iráni erőfitogtatásra, azonban ott tartózkodik Joe Biden amerikai alelnök, és találkozni fog Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki mindig ellenezte, hogy a nagyhatalmak megállapodjanak Iránnal atomprogramjáról.
Irán már sokszor fenyegetőzött azzal, hogy eltörli Izraelt a Föld felszínéről, és már korábban is előfordult, hogy az iráni hadsereg Izrael-ellenes felirattal látta el a rakétáit, amelyeket kipróbált.
Az Egyesült Államok januárban büntetőintézkedéseket vezetett be olyan cégek és magánszemélyek ellen, amelyeknek, illetve akiknek köze volt az iráni rakétafejlesztési programhoz, mert Irán októberben kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú Emad rakétával.
Az ENSZ szerint Irán az októberi rakétakísérlettel megsértette a Biztonsági Tanács 1929-es számú határozatát, amely megtiltotta neki, hogy bármilyen fejlesztést végezzen atomtöltet hordozására alkalmas rakétával. Ez a határozat érvényét vesztette, amikor januárban életbe lépett az Irán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás, de rögtön hatályba lépett egy új, amelyben a Biztonsági Tanács (BT) felszólítja Iránt arra, hogy tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, amelytől az előző határozat eltiltotta.
Az Egyesült Államok a keddi rakétatesztelési hírről értesülve hamar közölte, hogy ha az igaznak bizonyul, akkor az ügyet a BT elé terjeszti Iránnak adandó "megfelelő válaszért". Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor azt is elismerte, hogy ilyen kísérletek magát a tavaly július 14-én Iránnal kötött atommegállapodást nem sértik. Hozzátette: Washington továbbra is erőteljesen él egyoldalú eszközeivel, hogy elhárítsa az iráni rakétaprogram jelentette fenyegetést.
Irán mindig tagadta, hogy kapcsolat volna ballisztikus rakétái és támadott nukleáris programja között. A júliusi megállapodás értelmében nukleáris programja szigorú korlátok közé van szorítva, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendszeresen ellenőrzi.
(MTI nyomán)