Huszonkétezer dzsihadista nevét, sokuk lakcímét, telefonszámát és hozzátartozóinak nevét tartalmazó lista adatai jutottak a Sky News brit hírtelevízió birtokába. Az információkat az Iszlám Állam és a "mérsékelt szíriai ellenzék" között ingázó csalódott harcos adta át a televíziós csatorna egyik munkatársának.
Zoom
A memóriakártyán szereplő - a Sky News által kinyomtatott - adatok 22 ezer nevet tartalmaznak, sok esetben lakcímmel, telefonszámmal, hozzátartozók adataival együtt. A listán legalább 51 ország állampolgárai szerepelnek, köztük britek.
Az adatkártya kérdőíveket tartalmaz, amelyeket az Iszlám Államhoz csatlakozni szándékozó jelentkezőknek ki kellett tölteniük.
A kérdőíven szereplő 23 kérdés a tagjelöltek legszemélyesebb adataira vonatkozik, köztük arra, hogy mely országból érkeztek, utazásuk során milyen országokon haladtak át, milyen szakképzettségük van, és mennyire jártasak az iszlám törvénykezés, a saría előírásaiban. A jelentkezőknek meg kellett adniuk legközelebbi hozzátartozójuk telefonos elérhetőségét is.
Érdekes módon az iratokon szereplő telefonszámok közül sok még mindig aktív. Többségük minden bizonnyal családtagok számait tartalmazza, de közülük többet használnak maguk a dzsihadisták is.
Hírhedt dzsihadisták is szerepelnek a listán
Abdel Bary, egy 26 éves londoni férfi 2003-as líbiai, egyiptomi és törökországi körútja után csatlakozott a terrorszervezethez. Angliában híres rapper volt, de képzett harcosnak tartotta magát. Nem tudni, merre tartózkodik.
Junaid Hussaint, az Iszlám Állam médiavezetőjét és expunk nejét, Sally Jonest több angliai terrortámadás kitervelésével vádolják. A férfit megölték egy légicsapásban, felesége hollétéről semmit sem lehet tudni.
Reyaad Khan Wales fővárosából, Cardiffból utazott a leendő kalifátus területére még 2013-ban, ő volt a főszereplője a terrorszervezet egyik legprofibb, vérdermesztő propagandavideójának. Vele is egy légicsapás végzett.
Az ismeretlen dzsihadisták jelentik az igazi áttörést
Meglehet, a leghíresebb-hírhedtebb terroristák likvidálása fontos lépés az Iszlám Állam elleni hadviselésben, de az igazán értékes információk az új nevekben rejlenek: eddig ismeretlen brit, észak-európai, közép-keleti, észak-afrikai, amerikai és kanadai terroristák neveit hozták nyilvánosságra a regisztrációs lista publikálásával.
Az ő felkutatásuk lehet a következő terrorellenes hadjárat kiindulópontja, elfogásukkal számtalan terrortámadást lehet majd megakadályozni.
Lebuktatják a saját "dzsihadista hotspotjaikat"
A listán szereplő harcosok mind ugyanazokon az átkelőhelyeken haladtak át, mikor Jemenből, Szudánból, Líbiából, Pakisztánból vagy Afganisztánból utaztak a kalifátus területére.
Az útvonaluk feltérképezésével egyértelművé válik, hol engedik át kérdések nélkül az utazókat a határvidékeken.
Mártírlista is létezik
A temérdek irat között egy olyan dokumentumot is találtak, amelyen a "Mártír" szó szerepel. Ezen a listán csak olyan személyek nevei vannak, akiket kifejezetten öngyilkos merényletekre képeztek ki, és akik készen álltak arra, hogy életüket adják a dzsihádért.
Ki lopta el a fontos adatokat az Iszlám Államtól?
A dzsihadista névsor kicsempészője egy magát Abu Hamednek nevező férfi, aki elmondása szerint a Szabad Szíriai Hadsereg tagja volt, majd "kiábrándultsága miatt" átpártolt az Iszlám Államhoz.
De a dzsihadistákban is csalódott: a Sky News-nak arra panaszkodott, hogy Szaddam Husszeinhez hű katonák vették át a terrorcsoport irányítását, összeomlott az "iszlám rend" a csoportban, és totális a káosz.
A hírügynökség munkatársa egy titkos helyszínen találkozott vele Törökországban, ahol a férfi azt is elárulta, hogy az Iszlám Állam lassan elveszti az irányítást rakkai székhelye fölött. Állítása szerint a terroristák azt tervezik, hogy feladják a várost, és inkább visszamennek "szülőföldjükre", a sivataghoz.
Azt is közölte - bár ez már jóval nehezebben hihető -, hogy a dzsihadisták valójában együtt dolgoznak a kurd YPG-vel és Aszad hadseregével, közös céljuk pedig nem más, mint a mérsékelt szíriai ellenzék likvidálása.
A kérdőív 23 pontja
1. Név
2. Dzsihadista név
3. Anyja neve
4. Vércsoport
5. Születési idő és hely
6. Családi állapot
7. Lakcím
8. Végzettség
9. Saría végzettség
10. Utolsó munkahely
11. Országok, amelyeken átutazott
12. Kiindulási hely
13. Ki ajánlotta?
14. Belépés időpontja
15. Harci képesítés
16. Milyen szerepet tölt majd be?
17. Speciális képességek
18. Jelenlegi munkahely
19. Biztonsági letét
20. Engedelmességi szint
21. Telefonos elérhetőség
22. Halál időpontja és helyszíne
23. Egyéb jegyzetek
(Híradó - Sky News nyomán)
Frissítés: Spöttle: Nem került jó helyre az adathordozó
Nem került jó helyre az az adathordozó, melyet az Iszlám Állam egyik vezetőjétől lophattak el, rajta az öngyilkos merényletre képes és kész terroristákkal – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Az Este című műsorában.
Mint ismert, az IÁ 22 ezer terroristáját tartalmazza a memóriakártya, mely a brit Sky News-hoz került.
Hozzátette: a tévétársaságok azt akarják, hogy „breaking news” legyen a sztoriból, a terroristák ugyanakkor reagálni fognak erre, nyilvánvalóan megszüntetik azokat a telefonokat, melyek a listán szerepelnek. Mindent el fognak követni, hogy az Európában lévő alvó sejtek ne bukjanak le – magyarázta.
Sokkal effektívebben lehetett volna ezeket az adatokat használni, ha azok az európai titkosszolgálatokhoz kerülnek. Le lehetett volna hallgatni a telefonokat, és nem tudta volna meg az Iszlám Állam, hogy kikerültek információk. Az adathordozón nevek vannak, lakcímek kanadai, amerikai és európai uniós állampolgárokról.
Ha ezek valós adatok, akkor a modern kori történelemnek az Enigma óta a legnagyobb megfigyelését és lehallgatását lehetett volna nagyon sikeresen végrehajtani – fogalmazott.
Elmondta azt is: 30-50 ezerre teszik az Iszlám Állam katonáinak számát. Vagyis a listával ezek 70-75 százalékát le lehetett volna buktatni. A sajtóhírek után azonban vélhetőleg az Iszlám Állam azonnal megkezdte felszámolni a listával feltérképezhető kommunikációs hálózatát.
Arra lehet készülni, hogy ezekkel az adatokkal sok mindent már nem lehet kezdeni. Egy pár napig hírzárlat lesz, míg újrastrukturálják a külső és a belső kommunikációt – vélelmezte a szakértő.
Beszélt arról is, hogy a titkosszolgálatok az Iszlám Államnak majdnem az összes olyan kulcsemberét ismerik, akik a külső kommunikációért felelnek. Nagyon sokan már nem élnek, közülük többel drón végzett, miután sikerült beazonosítani tartózkodási helyüket.
(Híradó nyomán)
2. frissítés: Brit elemző: ilyen hatalmas méretű kiszivárogtatás véletlenül nem történhet
Elképzelhető, hogy szándékosan szivárogtatta ki szerdán az Iszlám Állam azt a terrorlistát, amely 22 ezer saját harcosának nevét is tartalmazta - állítja Elijah Magnier elismert brit biztonsági elemző. A brit terrorellenes elemző azt írta a Twitteren: ilyen hatalmas méretű kiszivárogtatás véletlenül nem történhet.
Szaddám Huszein volt iraki diktátor is hasonló zsaroló módszereket vetett be, mikor hadserege nem volt hajlandó vakon követni - emlékeztetett.
A nevekkel, telefonszámokkal, lakcímekkel és rokonok neveivel kitöltött kérdőívek tökéletes eszközként szolgálhatnak abban az esetben, ha egy dzsihadista harcos hite meginog, vagy esetleg csak elege van a kalifátusi körülményekből és szökni próbálna.
Zoom
Komoly nehézségeket okozhat a nyilvánosság
Bár a teória a kalifátuson belül tartózkodó harcosokra még igaz is lehet, de a hirtelen nyilvánosságnak köszönhetően a külföldi terrormerényletek esélye is alaposan lecsökkent.
Az Iszlám Állam nemzetközi toborzását, online propagandáját és külföldön tervezett merényleteinek kivitelezését a hirtelen nyilvánosság rendkívül megnehezíti, és elképzelhető, hogy a terrorcsoport inkább meglevő harcosaira koncentrálna új terroristák csalogatása helyett (főleg, hogy elfogyott a pénzük).
Röghöz kötötték a dzsihadistákat
Az is tény, hogy 22 ezer Szíriában és Irakban harcoló dzsihadista soha többé nem térhet haza - hacsak nem akar azonnal börtönbe vonulni.
A terrorlista lehet az Iszlám Állam utolsó, vérontás nélküli taktikája, hiszen rengeteg harcos a hatalmas fizetés miatt utazott ki a kalifátusba. De ők már hónapok óta nem kapnak fizetést, így érthető, hogy elment a kedvük a harctól. A nyilvánosság miatt soha többé nem mehetnek haza, a dzsihadista vezetők pedig több tízezer olyan harcosra tettek szert, akit ezután nem kell kifizetniük.
Az Iszlám Állam eddig mindig kivégezte szökni próbáló harcosait, de úgy tűnik, a terrorlistával úgy tudják elhallgattatni az elégedetlen fegyvereseiket, hogy közben nem csökkentik hadseregük számát.
(Híradó - Daily Mail)