A bolgár védelmi minisztérium szükség esetén azonnal készen áll kerítést emelni a Görögországgal közös határon – mondta Nikolaj Nencsev, a bolgár védelmi tárca vezetője az állami televízióban pénteken. Most azonban úgy tudják, hogy nem tartanak "menekültek" a bolgár határ felé – tette hozzá.
Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját vezényelte korábban a görög határra. Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint hamarosan további 500 katona csatlakozhat hozzájuk.
Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai azon fáradoznak, hogy további 130 kilométerrel meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon. Eddig csaknem kétezer rendőrt vetettek be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határszakasz ellenőrzésére.
Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter szombaton rövid látogatásra Bulgáriába repül. A két osztrák miniszter a bolgár miniszterelnökkel készül találkozni. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint arról fognak tárgyalni, hogyan lehetne Bulgáriát támogatni abban, hogy megakadályozza a migránsútvonal áthelyeződését.
Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet, miután a héten lezárták a balkáni migránsútvonalat.
(MTI nyomán)