Megérkezett a görög Leszbosz szigetére szombat délelőtt Ferenc pápa, aki a tervek szerint I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a szigeten működő Moria "menekült"táborát és a betolakodók képviselőivel ebédel.
A görög állami televízió jelentette, a katolikus egyházfő látogatását követően nyolc szíriai és két afgán migránst tervez magával vinni a Vatikánba.
Mind a tízen azelőtt érkeztek Leszboszra, hogy életbe lépett az EU-török alku, amelynek értelmében a március 20. után a szigetre érkezőket visszaküldik Törökországba. A lépést többen is egy Görögországot támogató és a határokat lezáró, "európai erődöt" bíráló gesztusként értékelték.
Zoom
Ferenc pápa, Ciprasz görög miniszterelnök (Reuters) és Ieronimosz athéni érsek
Csupán néhány órával Ferenc pápa megérkezése előtt az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex feltartóztatott egy felfújható gumicsónakot Leszbosz partjainál fedélzetén 41 szíriai és iraki állampolgárral. A migránsokat "elfogták", és Mytilene kikötőjébe szállították.
A szigeten a tervek szerint öt órát eltöltő katolikus egyházfőt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és a két vallási vezető fogadta Mytilene repülőterén.
Ciprasz Ferenc pápának azt mondta, valóban történelmi és rendkívüli jelentőségű a látogatása, és büszke erre, különösen akkor, amikor "a keresztény Európa nevében néhány partnerország falakat és kerítéseket épít annak megakadályozására, hogy védtelen emberek egy jobb élet reményében menedéket keressenek."
Zoom
Napjaink Leszbosza, jövőnk Rómája? (EPA)
A görög kormányfő hozzátette, büszke a görög népre, amiért befogadja a "menekülteket" és migránsokat, amikor maga is szenved a dél-európai ország nemzetközi hitelezői által a kölcsönökért cserébe feltételül szabott megszorítások miatt.
"Ez az utazás egy kicsit más, mint a többi. Egy olyan út, amelyet megbélyegez a szomorúság... A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni" - jegyezte meg a pápa leszállás előtt a repülőgép fedélzetén vele utazó újságíróknak.
A három egyházi vezető a tervek szerint felkeresi a Leszboszon levő, mintegy 2500 menedékkérőnek szállást adó Moria táborát, ahol közel 250 embert személyesen üdvözölnek majd. Ezt követően egy konténerben ebédelnek a migránsok nyolc képviselőjével.
Zoom
Március végi itáliai csendélet (Reuters)
Majd pedig közös nyilatkozatot írnak alá, amelynek tartalma egyelőre nem ismert, de valószínűleg elkötelezettségüket erősítik meg a kontinenshódítók megsegítése iránt, szolidaritást szorgalmazva a nemzetközi közösség részéről.
Szombaton reggel, elutazása előtt a katolikus egyházfő Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránssal találkozott egy rövid időre. Sanders a pápának azt mondta, méltatja azt az üzenetét, hogy az erkölcs és az igazság elveit el kell ültetni a világgazdaságban is. A vermonti szenátor előző nap részt vett a Vatikánban a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekről szóló konferencián.
Frissítés: Végül tizenkét szírt vitt magával vissza Rómába a pápa
A Reuters hírügynökség által idézett egyik szemtanú közölte azt is, hogy látta, amint három családnyi szír szállt fel a pápai repülőgépre.
A vatikáni közlemény szerint két család Damaszkuszból, a harmadik Deir ez-Zórból származik: mindannyian olyan területekről menekültek, amelyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tart megszállása alatt. A 12 kiválasztott között hat gyerek van.
Az érintettek még a "menekültek" visszaküldéséről szóló EU-török egyezmény március 20-i életbe lépése előtt érkeztek Leszboszra, ahol nyitott migránstáborokban helyezték el őket.
"A pápa egy üdvözlő gesztust akart tenni a menekültek felé azzal, hogy a saját repülőgépén vitte őket Rómába" - olvasható a vatikáni közleményben.
Médiajelentések szerint a 12 szerencsést sorshúzással választották ki. A római központú, a Vatikánhoz közel álló, világi katolikusokból álló Szent Egyed Közösség fog gondoskodni róluk, amely a világ különböző pontjain hátrányos helyzetű gyerekeket, otthonaikban magányosan vagy intézetekben élő időseket, fogyatékosokat, hajléktalanokat, rabokat látogat és segít.
Vatikán állam, amelynek kevesebb mint ezer lakosa van, már két közel-keleti családnak nyújtott menedéket.
(MTI nyomán)