Titokban altatót csempészett egy jazidi lány az Iszlám Állam terroristáinak italába, így tudott megszökni a dzsihadisták moszuli fellegvárából nagynénjével együtt. A lány állítólag már négy hónapja tervezte a szökést, amióta rabszolgaként tartották a terroristák.
A rendkívüli szökés történetéről Vian Dakhil, az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet által üldözött jazidi közösséghez tartozó iraki parlamenti képviselő tájékoztatta a kurd sajtót.
Dakhil részletesen elmesélte a BasNewsnak, hogyan került dzsihadista fogságba a 12 éves kislány 17 éves nagynénjével: a lányokat négy hónapig tartották bezárva Irak harmadik legnagyobb városában, Moszulban, melyet manapság csak az Iszlám Állam fellegváraként emlegetnek.
A lányok állítólag megkérték az őröket, hogy hozzanak nekik altatót, mert túl zaklatottak ahhoz, hogy elaludjanak. A gyógyszert persze a harcosok teájába morzsolták bele, akik hamar álomra szenderültek, és a két lány így könnyedén kiszökhetett. Nem kellett sokáig bolyonganiuk, csak a legközelebbi kurd fennhatóság alatti területet kellett elérniük.
A 12 éves lány már anyjával és testérével van, de két családtagja még mindig az Iszlám Állam szexrabszolgája.
A jazidi nők vannak a legnagyobb veszélyben
A lányok, bár hihetetlennek tűnhet, rendkívül szerencsések. A dzsihadisták által foglyul ejtett nőket azonnal kivégzik, ha visszautasítják a terroristák közeledését.
A jazidi nőknek van a legnehezebb dolguk: ha behódolnak az Iszlám Államnak, akkor is problémájuk lehet egy esetleges várandósságtól. A dzsihadisták a jazidikat alárendelt népnek tartják, így a harcosok számára tiltott gyermeket nemzeni női tagjaiknak.
A terrorcsoport szerint egyébként a jazidi nők elrablása azért is jogszerű, hiszen ők nem mohamedánok. Egy 2014 végén megjelent IÁ útmutató füzet szerint tagjaik számára megengedett a szexuális együttlét a jazidi nőkkel, különösen, ha a foglyok szüzek. Ha nem, akkor "méhüket meg kell tisztítani" közösülés előtt.
Az ENSZ januári jelentése szerint az Iszlám Állam iraki harcosai több mint 3500 rabszolgát tartanak, többségük a jazidi közösségből való, nagyrészt nők és gyerekek, akiket vagy eladnak, vagy harcosaiknak osztogatnak jutalmul.
A jazidi vallási kisebbség 2014 augusztusában szenvedett végzetesnek tűnő vereséget, mikor a dzsihadisták ellenőrzésük alá vették a Sinjar-hegy körüli területeket. Ekkor több tízezer jazidi menekült fel a hegyekbe, ahol étlen-szomjan várakoztak a felmentőseregre.
Azóta is célpontként tekintenek rájuk a terroristák, hiszen nem muzulmánok, hanem többnyire keresztények.
(Kuruc.info - Híradó - RT nyomán)