A Európai Unió és az Egyesült Államok Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű formálódó szabadkereskedelmi szerződése nem gyengíti, hanem tovább erősíti a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet védelmét szolgáló előírásokat - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök vasárnap a németországi Hannover nemzetközi ipari vásárát (Hannover Messe) megnyitó beszédében.
Barack Obama kiemelte: a szabadkereskedelmi szerződések azért váltanak ki heves ellenkezést, mert a nemzetközi gazdasági munkamegosztás hátrányos következményei látványosak, például munkahelyek szűnnek meg miatta. Az előnyök azonban "diffúzak", sokkal kevésbé lehet őket közvetlenül a kereskedelem szabadságának tulajdonítani.
Erre azonban nem lehet válasz a bezárkózás, a "felvonóhidak felhúzása", és ez nem is lehetséges a globalizált gazdaságban. Inkább "meg kell tanulni helyesen kereskedni", a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet érdekeit tiszteletben tartó rendszert kialakítani. Éppen erre szolgál a TTIP - mondta az amerikai elnök.
(MTI)