Nem indul a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöki tisztségéért a párt május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszusán Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Ezt maga a kormányfő jelentette be csütörtökön Ankarában.
Zoom
Ennek vége
A miniszterelnök szerda este Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, csütörtök délelőtt pedig az AKP Központi Végrehajtó Bizottságával egyeztetett a kérdésről. Az AKP alapszabályának értelmében Davutoglu nem lehet miniszterelnök, ha nem ő a párt elnöke.
Davutoglu úgy fogalmazott, hogy soha nem mond egy rossz szót sem az államfőre, akinek a barátságát mindennél többre értékeli.
Ahmet Davutoglu 2009 és 2014 között Törökország külügyminisztere is volt. Magas szinten beszél angolul, németül, malájul, valamint arabul. A 90-es évek elején alapítója és vezetője volt az egyik malajziai egyetem politika-tanszékének, az évtized második felében pedig a Yeni Safak című kormánypárti napilap több mint 200 cikke jegyezte a nevét.
A Törökországot 2002 óta kormányzó Igazság és Élet Pártját alapító Erdogan 2014 nyarán ült át az államfői székbe. Pártja élére és a miniszterelnöki tisztség betöltésére is ő ajánlotta Davutoglut. Ez a kiváltság most Binali Yildirim közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszteré, valamint Berat Albayrak energiaügyi miniszteré lehet, aki mellesleg az államfő veje.
Erdogan és Davutoglu között az egyre élesebb és egyre nyilvánvalóbb feszültséget a belső biztonsági kihívások, a délkeleti országrészben már-már kurd felkelésnek mondható helyzet, illetve a szíriai határ mentén zajló háborús állapot és a migránsválság fokozza.
Török sajtóhírek szerint Erdogan államfő az Európai Unióval Davutoglu révén megkötött megállapodás több pontjával sem elégedett.
A politikus szerint az eltelt 20 hónap Törökország sikeres időszaka volt, amelyben kormányfőként mindig helyesen cselekedett. Arra kérte a kollégáit, hogy kerüljék el az AKP hasadását. "Nem haragszom a munkatársaimra, a szakadás elkerülése érdekében hoztam ezt a döntést" - hangsúlyozta.
Saját munkájával kapcsolatban azt emelte ki, hogy meghozta a szükséges lépéseket a leendő alaptörvény megalkotásához. Bízik abban, hogy, hogy az új alkotmány hamarosan hatályba is lép - tette hozzá.A politikus reményét fejezte ki, hogy a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése hamarosan megvalósul. Davutoglu képviselőként dolgozik majd tovább az AKP-ben, amelynek egyik alapítója Erdogan.
Megfigyelők szerint Davutoglu döntése olyan miniszterelnök számára nyit utat, aki majd határozottan segíti Erdogannak a leendő alaptörvényre és az elnöki rendszerre irányuló terveit.
Az Európai Unió egyelőre nem tudja megítélni, milyen hatással lesz Ahmet Davutoglu török miniszterelnök távozása a menekültválsággal kapcsolatos megállapodásra - közölte csütörtökön Frederica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Koszovóban.
Még túl korai megmondani, hogy lesz-e hatása a török kormányfő távozásának, és ha igen, milyen - mondta Mogherini. Először is megvitatjuk a fejleményeket a török hatóságokkal, és együtt határozunk arról, miként lépjünk előre - fogalmazott.
Más magas rangú európai tisztviselők nem akartak nyilatkozni arról, mit jelent a jövőre nézve Davutoglu távozása, akiről sokan úgy gondolják, hogy vele könnyebben lehetett tárgyalni a menekültválságról, mint a főnökével, Recep Tayyip Erdogan államfővel - véli a Reuters hírügynökség. Az egyaránt szűkszavúan nyilatkozó tisztviselők közül az egyik mindenesetre azt mondta: "ez rossz hír".
Brüsszeli diplomatákat aggasztja, hogy Erdogan alatt az utóbbi időben komoly csorba esett a demokratikus értékeken Törökországban, például a szólás- és sajtószabadságon.
Az EU és Törökország között márciusban létrejött migrációs megállapodás értelmében az Ankara által vállalt kötelezettségekért cserébe az EU pénzügyi támogatást nyújt és feltételesen eltörli a Törökországgal szembeni vízumkényszert. Az utóbbira szerdán tett javaslatot az Európai Bizottság. Értesülések szerint az elmúlt hetekben egyre erősebbé vált a viszály Erdogan és Davutoglu között. Az államfő végrehajtó elnöki rendszert kíván bevezetni országában, amelyet Davutoglu nem támogat teljes mértékben. A fennálló parlamentáris berendezkedés mellett az elnök jogköre szimbolikus.
A Fehér Ház is reagált Davutoglu bejelentésére: a kormányfőt az Egyesült Államok remek partnerének nevezte, és hozzátette, távozása nem lesz hatással az amerikai-török kapcsolatokra az Iszlám Állam (IÁ) elleni küzdelmet illetően.
Az Al-Monitor szerint nem önszántából távozott Davutoglu: a miniszterelnök határozatát egy internetes blog rejtélyes megjelenésével kapcsolja össze.
A miniszterelnök és Erdogan közötti elmérgesedett viszonyról egy május 1-jén publikált blog tájékoztatta a lakosságot: egy Erdoganhoz közel álló újságíró blogjában bukott vezetőnek nevezte Davutoglut, mivel a politikus nem volt hajlandó betartani a két legfontosabb szabályt: együttműködött a Nyugattal, és nem védelmezte elég harciasan Erdogant sem. Interjút adott a The Economistnak, New Yorkban részt vett egy bankártalálkozón, megpróbált találkozni Barack Obama amerikai elnökkel, megállapodásokat kötött az Európai Unióval, melyeket saját hatalmának tovább növelésére próbált fordítani. Több akadémikus és újságíró bebörtönzését is megpróbálta megakadályozni - állítják.
(Híradó nyomán)