Christian Kern, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója lesz Ausztria új kancellárja és egyben az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) új elnöke - jelentette be pénteken az SPÖ-t átmenetileg vezető Michael Häupl bécsi polgármester, aki szerint az erre vonatkozó döntés megszületett. A párt elnöksége ezt hivatalosan jövő kedden hagyja jóvá.
Zoom
Michael Häupl bejelentése előtt a konzervatív Néppárttal (ÖVP) közösen kormányzó szociáldemokraták tartományi pártszervezeteinek vezetői üléseztek, és az 50 esztendős Kern jelölése mellett foglaltak állást.
A tervek szerint Christian Kern jövő szerdán teszi le a hivatali esküt Heinz Fischer államfő előtt, és ezzel Ausztria második világháború utáni 13. kancellárja lesz.
Werner Faymann korábbi szociáldemokrata kancellár hétfőn jelentette be lemondását hét és fél év kormányzás után. Ezzel ő lett a negyedik leghosszabb ideig kormányzó osztrák kancellár. A rangsort a szociáldemokrata Bruno Kreisky vezeti, aki 13 évig állt a kabinet élén, míg a szintén SPÖ-s Alfred Gusenbauer töltötte be a kancellári tisztséget a legrövidebb ideig: mindössze 691 napig.
Az SPÖ-vel felváltva kormányzó ÖVP vezetője és egyben kancellár-helyettes Reinhold Mitterlehner pozitív várakozással fogadta Kern megválasztásának hírét.
"Én is jó szervezőkészségekkel rendelkezem, és remélhetőleg jól kiegészítjük majd egymást" - mondta Mitterlehner a Salzburger Nachrichten című napilapnak pénteken.
Kern egyik elsődleges feladata a gazdaság fellendítése és a munkahelyteremtés lesz. Günter Stummvoll egykori néppárti politikus és az Osztrák Gazdasági Kamara volt főtitkára üdvözölte, hogy az ÖBB-vezető személyében "egy gazdasági kérdésekben jártas férfi" kerül a kormány élére.
Bár Kern korábban 20 évig tevékenyen részt vett az osztrák belpolitikai életben, a többi között az SPÖ szóvivőjeként, magasabb tisztséget eddig még nem töltött be.
Az ÖBB-vezető eddig még nem szólalt meg olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültpolitika, vagy a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előretörése.
Egyelőre nem tudni, lesz-e komolyabb hatása a személycserének az elnökválasztás május 22-én esedékes második fordulójának kimenetelére. Az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer magasan, a voksok több mint 35 százalékával nyerte meg az első fordulót, míg a második helyen a függetlenként induló Alexander van der Bellen végzett a szavazatok 21 százalékával. Hofer megfigyelők szerint kihasználta az osztrák választópolgárok elégedetlenségét Faymannal, amire a továbbiakban nem alapozhat.
(MTI)