Szuzuki Oszamu, az autógyártó elnök-tulajdonosa szerdán ismerteti a japán közeledési minisztériumban a vállalat jelentését arról, hogy milyen szabálytalanságokat követtek el a járművek energiahatékonyságát mérő gyári tesztek során. Ezt követően sajtótájékoztatón számol be a fogyasztási értékek megállapításával kapcsolatos anomáliákról.
A tokiói tőzsdén 9,37 százalékos veszteségben zárt a Suzuki Motor, de napi mélypontján, 2450 jenes árfolyamon, 15 százalékos mínuszban is állt.
Egy másik ismert japán autógyár, a Mitsubishi Motors éppen egy hónapja ismerte be, hogy valótlan fogyasztási adatokat tüntetett fel több modell esetében.
A botrány következményeként zuhanórepülésre váltottak a Mitsubishi eladásai, és több modell gyártását felfüggesztették.
Suzuki: a mérési módszerek szabálytalanok voltak, de nem történt hamisítás
Bár szabálytalan módszereket használt a Suzuki Motor japán autógyártó egyes modellek esetében az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás mérésére a gyári tesztek során, ez nem gyakorolt hatást a végeredményre, így nincs szükség az adatok módosítására - közölték a vállalat vezetői a japán közlekedési minisztériumban szerdán tartott sajtótájékoztatón.
Japán negyedik legnagyobb autógyártó vállalkozása 2010 óta 16 modell esetében a gördülési ellenállás és a légellenállás mérésekor nem a japán előírások szerinti módszereket használt. Az érintett 2,1 millió jármű mindegyikét a szigetországban adták el.
A Suzuki szerint nincs szükség az érintett modellek fogyasztási adatainak módosítására, mert a szabályos, japán módszerek szerint elvégzett gyári tesztek nem mutattak ki jelentős különbséget a korábbi mérésekhez képest.
(MTI)