Hosszú időbe telhet a három napja 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir egyiptomi légitársaság utasszállítójával történt katasztrófa okainak felderítése, azonban amint a tények rendelkezésre állnak, közzéteszik őket - közölte vasárnap Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. Szíszi miniszterek és parlamenti képviselők előtt kifejtette, hogy jelenleg bármilyen forgatókönyv elképzelhető, és arra kérte a jelenlévőket, ne hangoztassák, hogy egy bizonyos forgatókönyv valósult meg.
Az egyiptomi elnök hozzátette: "(a vizsgálat) hosszú időt vehet igénybe, de senki nem rejtheti el ezeket a dolgokat. Amint meglesznek az eredmények, tájékoztatni fogjuk az embereket".
Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel - 56 utassal és tízfős személyzettel - a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok között 30 egyiptomi és 15 francia, két csecsemő és egy gyermek foglalt helyet. Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet.
Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter pénteken úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát. Annak, hogy merénylet történhetett, egyelőre ellentmondani látszik az, hogy még senki nem vállalta magára a támadást. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyiptomi szárnyának legutóbbi videója nem említette a katasztrófát.
Így ismét felmerült annak eshetősége, hogy műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget. Főleg azt követően, hogy francia nyomozók szombaton közölték, röviddel azelőtt, hogy az MS804-es járat végleg eltűnt a radarok képernyőjéről, közel három percen keresztül vészjelzéseket adott le, mivel füstöt észleltek a fedélzeten. Bár a jelzések nem utalnak arra, mi okozta a füstöt vagy egy esetleges tüzet, ezek az első nyomok, amelyek elvezethetnek ahhoz, mi történhetett az EgyptAir utasszállító lezuhanása előtti pillanatokban.
Az egyiptomi haditengerészet pénteken roncsdarabokat, emberi maradványokat és utasokhoz tartozó tárgyakat talált a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától. A katonaság megkezdte a gép feketedobozainak keresését is, ezeket egyelőre nem találták meg.
Frissítés: Tengeralattjáró is keresi a gép feketedobozát 
Egy perces néma csenddel emlékezett vasárnap Egyiptom elnöke, miniszterei és a parlamenti képviselői az Egyptair lezuhant utasszállítójának áldozataira. Az államfő - egy gyáravatón - arról is beszélt, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kiderítsék az okokat, de hosszú időbe telhet mire választ kapnak arra, miért zuhant le a gép.
Zoom
Az egyiptomi védelmi minisztérium által 2016. május 21-én közreadott kép a lezuhant EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik Airbus A320-as személyszállító repülőgépének roncsdarabjairól (MTI/EPA/Egyiptomi védelmi minisztérium)
Az olajipari minisztérium egyik tengeralattjárója is elindult a szerencsétlenség helyszínére. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt is közölte, hogy a vizsgálat hosszú időt vehet igénybe.
Az egyiptomi partoktól nagyjából 300 kilométerre már találtak roncsdarabokat: cipőket, bőröndöket, személyes tárgyakat és emberi maradványokat is. A környéken keresik a gép törzsét, valamint a pilóták beszélgetéseit, és a repülési adatokat rögzítő fekete dobozokat. Egy nagyjából két pest-megyényi területet, 13 ezer négyzetkilométert próbálnak a lehető legalaposabban átfésülni a Földközi-tengeren, ahol az átlagos mélység 2500-3000 méter. Ha ott nem találják meg a fekete dobozokat, akkor még nagyobb területen kutatnak majd.
Addig marad a találgatás. Egyes szakértők szerint műszaki hibára utalhat, hogy az Airbus automatikus rendszerei füstöt jeleztek nem sokkal a gép lezuhanása előtt. Francia nyomozók megerősítették, hogy hajnali 2:26 perckor a mosdóból, 2:27-kor a pilótafülke alól, két perccel később pedig a robotpilótánál is füstöt mutattak a szenzorok. A görög hatóságok szerint a gép két éles fordulót tett, és 7620 métert zuhant, mielőtt belecsapódott a tengerbe.
Az áldozatok hozzátartozói mielőbb szeretnének választ kapni arra, mi történt szeretteikkel. Erre azonban akár heteket is várniuk kell. Addig viszont csak a gyász marad nekik. Vasárnap a kairói kopt keresztény székesegyházban emlékeztek rokonok, és barátok az áldozatokra. A lezuhant gépen 66 utaztak, köztük 30 egyiptomi utas volt.
(MTI)