Orbán Viktor miniszterelnök a jövő kedden delegáció élén Egyiptom fővárosába, Kairóba érkezik. 'Ábd el-Fattáh esz-Szíszi államfőn kívül a magyar kormányfő a többi között megbeszélést folytat Sáríf Iszmá'íl egyiptomi miniszterelnökkel, Nabíl el-'Árábival, az Arab Államok Ligája főtitkárával, II. Teodor pátriárkával, kopt keresztény pápával és Áhmád et-Tájjíbbal, a El-Ázhár mecsetegyetem sejkjével – írja a Nile TV Internationál héber nyelvű honlapja.
Zoom
Orbán Viktor és Ábd el-Fattáh esz-Szíszi tavaly Budapesten (fotó: Kisbenedek Attila)
Orbán Viktor és kísérete a keddi látogatással viszonozza 'Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő tavaly júniusi budapesti látogatását. A magyarországi megbeszélések után a többi között aláírták a magyar-egyiptomi vasútfejlesztési együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot, amelynek lényege az, hogy hazánk 700 darab vasúti kocsit szállít az arab országnak. Megjegyezzük, hogy Anvár esz-Szádát elnök pálfordulásáig (amikor a Szovjetunió és annak csatlós államai helyett Amerikát, s vele együtt Izraelt kezdte preferálni – H. J.) Magyarország Ikarus autóbuszokat és teljes vonatszerelvényeket exportált Egyiptomba. Érdekesség, hogy egyiptomi arab nyelven a motorvonatot ottani kiejtéssel „magari”-nak (magyar) mondták s mondják manapság is.
Zoom
II. Teodor kopt pátriárka (fotó: Magyar Kurír)
A Huszni Mubárak elnök eltávolítása, majd később, a katonai puccsal hatalomra került 'Ábd el-Fattáh esz-Szíszi utáni időszakban fölélénkülő magyar-egyiptomi kapcsolatok újabb állomásaként Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára – a mostani Orbán-látogatást előkészítendő – e hónap elején járt Kairóban, ahol megbeszélést folytatott Huszám Záki egyiptomi külügyminiszter-helyettessel, ellátogatott az El-Ázhár mecsetegyetemre és tárgyalt az egyiptomi kopt keresztény egyház vezetőivel. Bus Szilveszter a magyar kormány „déli nyitás” elnevezésű politikai programjáért felelős külügyminisztériumi politikus.
A Nemzetközi Nílus TV híre szerint Orbán Viktort a jövő keddi kairói útjára elkíséri a magyar üzletemberek küldöttsége, akik a két ország közötti üzleti és kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről tárgyalnak, írnak alá szerződéseket. Kveck Péter, hazánk egyiptomi nagykövete az egyiptomi tévéállomásnak elmondta: Orbán Viktor Kairóban megbeszélést folytat a többi között 'Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Sáríf Iszmá'íl miniszterelnökkel a két ország közti többoldalú kapcsolatról. A magyar kormányfő ezenkívül találkozik Nabíl el-'Árábival, az Arab Államok Ligájának főtitkárával, Áhmád et-Tájjibbal, az El-Ázhár mecsetegyetem sejkjével és II. Teodor (arabosan: II. Tavádrosz) pátriárkával, az úgynevezett kopt pápával.
Hering J. - Kuruc.info