Augusztusban Uffe Rustan és gyerekei kénytelenek lesznek elköltözni saját otthonukból, amit a svédországi Lidingö város önkormányzatától bérelnek. A kiváltó ok a következő: fontosabb az újonnan érkezett közel-keleti migránscsalád elhelyezése. Az esetről a svéd Mitti című lap számolt be elsőként.
Zoom
Uffe Rustan fiaival
- Nem rakhatnak egy családot az utcára, hogy a helyére egy másikat költöztessenek - nyilatkozta Uffa Rustan, a családfő, aki múlt pénteken kapott egy üzenetet hangpostájára az önkormányzattól, melyben azonnali visszahívást kértek.
- És kilakoltattak a saját otthonomból telefonon keresztül. Amikor az okát kérdeztem, azt válaszolták, más országból érkezők miatt. Miután az ügyintéző telefonon keresztül közölte mindezt, kellemes hétvégét kívánt Uffe Rustannak, aki 15 éves Rasmus és 17 éves Linus fiával bérelte eddig az önkörmányzati tulajdonú házat. A döntés sokkolta a családot.
Zoom
Házukra új európaiaknak van szüksége
- Nemrég költöztünk ide, és amikor már kezdtük otthon érezni magunkat, kilakoltatnak.
Uffe Rustan Lidingö szülötte, ott is nevelkedett fel.
- Olyan érzés ez, mintha én, aki adózom, és a gyerekeimet is itt taníttatom, kevesebbet érnék.
A kiebrudalt svéd család egy alkalommal megújítható, határozott idejű szerződést kötött a várossal. A kezdetektől az volt a város állaspontja, hogy nem terveznek semmit a házzal, még a határozatlan idejű szerződés is szóba került, de később visszakoztak.
Az őshonos svéd családnak egy év jutott. A házat több helyen felújították, egyéb munkálatok is zajlottak, de sebaj, a munka gyümölcse jó lesz majd az "újonnan érkezőknek".
Perge Ottó - Mitti.se nyomán
A módszer nem ismeretlen Európában, Merkelisztánban már bevett gyakorlat az őslakosok kiebrudalása: