Túszejtőt lőtt le a rendőrség egy buzibárban szombat este az Egyesült Államokban, a floridai Orlandóban, ahol egy lövöldözést követően legkevesebb húsz ember megsebesült.
A Sky News brit hírtévé arról számolt be, hogy egy fegyveres lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtve elbarikádozta magát a lokálban. A riporter szerint azt gyanították, hogy a tettesnél pokolgép van.
Helybeliek elmondták, hogy robbanást hallottak, és rendőrök vették körbe a táncos mulatóhelyet - amely egyébként Orlando "legmelegebb melegbárjaként" hirdeti magát. A környéken tucatnyi mentőautó várt készenlétben.
A rendőrség egy, a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében azt közölte, hogy ők hajtottak végre ellenőrzött robbantást. Az üzenetben egyben javasolták, hogy az emberek maradjanak távol a területtől.
Két napon belül egyébként ez volt a második lövöldözés Orlandóban: péntek este itt lőtték agyon a "The Voice" című tehetségkutató műsorban feltűnt fiatal énekesnőt, Christina Grimmie-t, aki épp aláírásokat osztogatott egy koncertje után - kevesebb mint 5 kilométerre a buzibártól.
A lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények mindennaposak az Egyesült Államokban: ezekben csak az év eleje óta több mint 5800-an vesztették életüket.
Frissítés: Vasárnap hajnalban egy fegyveres támadó egy orlandói buzibárban kezdett lövöldözésbe. A támadásnak legalább húsz halottja és több mint 40 sebesültje van.
Az FBI közölte, hogy terrorcselekményként kezeli az ügyet.
2. frissítés: Az elkövetőnek lehettek szélsőséges iszlamista nézetei
Mintegy húszan meghaltak, negyvenkét ember pedig kórházba került vasárnapra virradóra, amikor lövöldözés tört ki az Egyesült Államokban, a floridai Orlandóban egy buzibárban. Az FBI szerint az elkövetőnek lehettek radikális iszlamista nézetei.
A hírek szerint a fegyveres hajnali kettő körül - amikor a bár már épp zárni készült - lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett. A bárban ekkor több mint százan tartózkodtak, de egy részük ki tudott jutni a létesítményből. A rendőrség körbevette a bárt, és hajnali öt óra körül úgy döntöttek, hogy egy elit osztag, a SWAT emberei megrohamozzák a túszejtőt. Az illető az ekkor kirobbant tűzharcban vesztette életét.
A város rendőrfőnöke, John Mina azt mondta, hogy egyelőre nem tudták pontosan megállapítani a halottak számát, de nagyjából húszan vesztették életüket az épületen belül.
A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI terrorcselekményként kezeli a történteket. De az FBI szerint az még nem világos, hogy hazai vagy nemzetközi terrorcselekményről van-e szó, és hogy a merénylő magányos farkas volt-e. A rendőrség úgy véli, hogy az elkövetőnek lehettek szélsőséges iszlamista nézetei.
Ron Harper FBI-ügynök a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy 42 sebesültet szállítottak a három legközelebbi kórházba.
3. frissítés: Az áldozatok száma a korábbi 20-ról 50-re emelkedett
Az utóbbi évtizedek legvéresebb USA-beli tömegmészárlását hajtotta végre a floridai Orlandóban az a férfi, aki egy buzibárban túszokat szedett. A rendőrség szombat éjjel ostromolta meg a bárt, és a merénylőt lelőtte. Az áldozatok száma a korábbi 20-ról 50-re emelkedett.
A város polgármesterének közlése szerint a halálos áldozatok száma ötven, a sebesülteké pedig 53. A városvezetés szükségállapotot rendelt el. A CNN szerint a halottak számát illetően ez volt a legsúlyosabb terrorcselekedet az USA-ban a New York-i ikertornyokat is ledöntő, 2001. szeptember 11-ei támadás óta, mely utóbbit az al-Kaida hálózat követte el.

Az Omar S. Mateenként azonosított merénylő akcióját az FBI terrorcselekményként vizsgálja. Feltételezhető, hogy az elkövető szélsőséges dzsihadista nézeteket vallott. Az illető nem helyi volt, hanem a délebbre lévő Port St. Lucie városából érkezett, és afgán gyökerekkel rendelkezett.
Egyelőre nem világos, hogy a merénylő mikor lőtte le áldozatait, azután, hogy elbarikádozta magát a bárban, vagy a rendőrökkel folytatott tűzpárbaj során. Egy tisztviselő szerint nem lehetett véletlen, hogy éppen egy buzibárt nézett ki a vérfürdő célpontjának.
4. frissítés: Hűségesküt tett az IÁ-nak a tömeggyilkos - az FBI-nak aktája is volt róla
Omar Mateen 29 éves férfi, afgán szülők gyermekeként született New Yorkban, s a floridai St. Lucie-ben élt. Az FBI szerint a lövöldözés "jól szervezett" és jól előkészített" volt. Az NBC szerint a merénylő felesküdött az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetre. De azt még nem tudni, hogy szervezett vagy magányos akcióban végzett-e az áldozataival.
A merénylő hajnali kettőkor kezdett lövöldözni. A szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit, aki a tűzharc után túszokat állított sorba, és megkezdte a tömegmészárlást. A rendőrség elit rohamosztaga reggel ötkor lépett közbe, és hat óra előtt pár perccel jelentette, hogy a merénylőt agyonlőtték. John Mina rendőrfőnök azt is elmondta, hogy amikor a rendőrség speciális rohamosztaga behatolt a szórakozóhelyre, "ellenőrzött robbantásokat hajtott végre", hogy elterelje a merénylő figyelmét. A Pulse nevű éjszakai szórakozóhely Orlando egyik ismert buzibárja.
Az egyik áldozat, Eddie végig sms-ezett édesanyjával, egészen addig, míg a támadó megtalálta őt a vécében és meg nem ölte - írta az Index. "Szeretlek mami (...) hívd a rendőröket (...) mondd meg nekik, hogy a mosdóban vagyok (...) itt jön (...) meg fogok halni (...) − írta édesanyjának, aki a rendőrök kérdéseit tolmácsolta közben a fiának, illetve megpróbáltak minél több dolgot megtudni arról, mi folyik odabent.
Az amerikai segélyhívószámot (911) tárcsázta, s hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjének az orlandói buzibárban elkövetett támadás gyanúsítottja - közölte vasárnap a NBC News hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.
Eszerint a támadó néhány pillanattal tette elkövetése előtt hívta a segélyhívót.
A Fox News hírtelevízió pedig úgy tudja: 2013-ig visszamenően ismert volt a Szövetségi Nyomozó Iroda előtt (FBI) Omar Mateen, az ötven halálos áldozatot számláló merénylet elkövetője. A hírtelevízió névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva hozzáfűzte, hogy az FBI korábban aktát nyitott róla.
"Semmi köze a valláshoz" - vélekedett vasárnap az ámokfutással gyanúsított afgán származású férfi apja. Mir Seddique az NBC amerikai televíziós csatornának elmondta, hogy fia néhány hónappal ezelőtt dühös lett Miamiban, amikor két férfit látott csókolózni, s szerinte ámokfutása mögött is a "homofóbia" állhat. "Nem tudtunk semmiről. Ahogy az egész országot, úgy minket is sokkolnak a történtek" - tette hozzá az apa, miután családja nevében bocsánatot kért fia tettéért.
A merénylőnél kézifegyvert és - a rendőrség megfogalmazása szerint - "azonosítatlan szerkezetet" találtak.
5. frissítés: Jelentkezett az IÁ
Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett az 50 áldozatot követelő, orlandói buzibárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás elkövetőjeként - közölte a dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség.
"Az Iszlám Állam egyik harcosa hajtotta végre azt a fegyveres támadást, amelyet az amerikai Florida tagállambeli Orlando városában egy homokosbár ellen irányult, s mely több mint 100 halottat, vagy sebesültet hagyott hátra" - mondja az Amak.
David Procopio, a Massachusetts állami rendőrség szóvivője szerint a rendőrség által agyonlőtt merénylő, az Omar Mateenként azonosított férfi a lövöldözése során az IÁ-nak fogadott hűséget, illetve a Carnajev testvérekre hivatkozott. A közép-ázsiai származású Dzsohar és Tamerlan Carnajev a 2013-as bostoni maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merényletet követtek el, amelyben hárman meghaltak és 260-an megsebesültek.
Zoom
Ugyanakkor Bill Nelson floridai szenátor szerint az IÁ azon állítását, hogy a terrorszervezet áll a támadás hátterében még nem erősítették meg. "AZ IÁ hírügynöksége éppen kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt állítja, hogy ők a felelősek. Ezt még nem erősítették meg. Meglátjuk, milyen kapcsolatok állnak fenn, amikor majd megismerjük a részleteket" - tette hozzá. Korábban a szenátor újságírók előtt bejelentette: a biztonsági őrként dolgozó Mateen ismételten azt állította, hogy kapcsolatban áll az IÁ-val. A szenátor az amerikai hírszerzés előzetes értesüléseire hivatkozott.
A nap folyamán megjelent a terrorszervezethez köthető egyik Twitter-fiókon Mateennek az állítólagos fényképe. Az IÁ Twitteren közzétett fényképének kísérőszövege szerint: "A férfi, aki véghez vitte a floridai éjszakai klub elleni támadást, amelynek során 50-en meghaltak s több tucatnyian megsebesültek". Ekkor még nem volt hivatalos állásfoglalás a terrorszervezet részéről, így például nem közölték, hogy magukra vállalják-e a támadást. Más iszlamista fegyveres szervezetekhez köthető Twitter-fiókok is átvették ugyanennek a személynek a fényképét, miközben az IÁ szimpatizánsai üzenetekben méltatták a támadás elkövetését.
6. frissítés: további részleteket közöltek
Újabb részletekről számolt be helyi idő szerint reggel 7-kor az FBI, a floridai rendőrkapitányság, az ATF (szervezett bűnözés ellen létrehozott ügynökség) vezetője is a mészárlás helyszínén. A rendőfönök tájékoztatása szerint Omar Mateen, a terrrorista szinte az összes áldozatát az alatt az idő alatt gyilkolta meg, ami a lövöldözés kezdete és a rendőri erők kiérkezése között telt el. Miután a rendőrök megérkeztek, tüzet nyitottak a lövöldöző fegyveresre, és be is jutottak a klubba. Ekkor sikerült kimenekíteni a túlélők nagy részét, de sokan bent ragadtak, köztük olyanok is, akik súlyosan megsérültek.
A fegyveres férfi ezután az egyik WC-be zárkózott be, és több embert túszul ejtett. A rendőrkapitány szerint azért telt el olyan sok idő a lövöldözés kezdete és a terrorista ártalmatlanítása között, mert a férfi szóbaállt a túsztárgyalókkal, és így próbáltak belőle minél több információt kiszedni. A tájékoztatás szerint a férfi nyugodt hangon beszélt, többek között arról is, hogy robbanóanyag van nála. Egy ponton viszont már biztosnak látszott, hogy Omar Mateen még több emberrel akar végezni, ezért az akció irányítói azonnal a behatolás mellett döntöttek. A klub oldalát berobbantották, de a robbantásra használt eszköz nem volt elég hatékony, ezért egy faltörő járművel is nekimentek az épületnek. Az alig másfél méter magas lyukon keresztül a rendőrkapitány szerint özönlöttek ki az emberek, köztük sokan olyanok, akik megsebesültek a lövöldözésben. Ekkor tört ki a terrorista egyik kezében egy félautomata pisztollyal, a másikban egy AR-típusú támadófegyverrel, géppisztollyal. A Reuters képén jól látszik a lyuk, amit a SWAT-csapat robbantott az éjszakai szórakozóhely oldalába.
Az FBI tájékoztatása szerint később egy harmadik fegyvert is találtak a férfi közelben parkoló autójában, de erről egyelőre nem árultak el újabb részleteket. Azt viszont elmondták, hogy a férfinál lévő két fegyvert lenyomozták, azokat Omar Mateen vásárolta meg. Az FBI helyi képviselője arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogyan juthatott fegyverhez a férfi, ha a Szövetségi Nyomozó Iroda már korábban is többször kihallgatta. Azt mondta a szálakat most fejtik vissza, de egyelőre a támadás végrehajtásának vizsgálatára koncentrálnak.
7. frissítés: egy helyszíni videó
 Videófelvétel került nyilvánosságra az orlandói buzibárban bulizó egyik áldozat telefonjáról.
A 25 éves Amanda Alvear rövid videókat készített mobilján, amelyeket barátainak küldött el a buliból. Az este alatt rengeteg olyan felvételt töltött fel, amelyen latin zenére táncolnak a Pulse bárban.
Az utolsó rövid felvételen azonban rémálommá változik a szórakozás: lövések dördülnek el, közben Amanda a háttérből megpróbálja elmagyarázni, hogy pontosan mi is történik a bárban.
Az arcát szorítva remegve suttogja: lőnek. Majd elfordul, és a felvétel befejeződik.
Hétfőn Amandát is a tömeggyilkosság áldozatai között azonosították.
(MTI - HVG - NBC - Délmagyar nyomán)