Aki Rióba jön, ne számítson arra, hogy itt bárki meg fogja védeni - üzenték az olimpiára utazó turistáknak a riói repülőtérre kihelyezett molinókkal. A rendőrök és tűzoltók ugyanis több hónapja nem kaptak fizetést, és a legújabb jelentések szerint a kórházak sem működnek.
A riói repülőtérre érkező turistákat egy szélesre feszített molinó várta az érkezők csarnokában, melyen ez a felirat állt: “Üdv a pokolban”. A kép futótűzként terjed az interneten, de sajnálatos módon nem riogatásként készítették: valóban nincsenek biztonságban a nyári játékokra érkezők.
A rendőrségre, a tűzoltókra és a kórházakra sem számíthatnak
Az üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy a recesszióba, humanitárius katasztrófába süllyedt nemzet nem áll készen a nyári olimpiai játékok megrendezésére – írja az Independent. A repülőtérről kivezető út melletti felüljáró szélére ezt írták: “Üdv, nincsenek kórházaink”.
Nincs benzin a rendőrautókban
Hétfőn több mint 300 rendőr tüntetett Rio de Janeiro utcáin, és több hónapja elmaradt bérüket követelték. Sokan arra panaszkodtak, hogy nemcsak számláikat nem tudják kifizetni, de még munkájukat sem tudják rendesen elvégezni.
A rendőrautókat nem tudják megtankolni, és még a legalapvetőbb higiéniai feltételeket sem biztosítják számukra.
Zoom
A lakosok visznek “adományokat” a rendőrségre
“A rendőrség épületében nincs papír, a printerek patronjaiból kifogyott a tinta, nem takarítják az állomásokat. A vizet is lekapcsolták, így már a WC-k sem működnek – mondta egy Andre nevű rendőr, egy elit rendőri csoport tagja az AFP hírügynökségnek. Elárulta, hogy WC-papírt is a riói lakosok visznek nekik.
Az egyik tiszt azt mesélte az AFP-nek, hogy ő személy szerint már 5 hónapja nem kapott fizetést.
A rendőrség szerint ilyen állapotok között nem lehet biztonságosan elkezdeni július 5-én a játékokat, melyre több mint félmillió külföldit várnak a világ minden részéről.
Június 20-án fegyveresek támadták meg a turistáknak kijelölt kórházat
Utoljára a város legnagyobb kórházát ért támadás vetítette előre az olimpiai játékok katasztrofális körülményeit.
Június 20-án 20 fegyveres hatolt be az Olimpiai stadion melletti kórházba, ahol egy embert meggyilkoltak, majd kiszabadították az ország egyik leghírhedtebb drogbáróját. A rendőrség nem tudta őket feltartóztatni.
(Híradó)