A Brexit-párti, euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) eddigi elnöke, Nigel Farage hétfőn közölte, lemond a párt vezetéséről - írja a Guardian.
Farage azt mondta, megtette a magáét az unióból kilépésről szóló népszavazást követően, ezzel elérte a politikai céljait, a pártját pedig igen jó pozícióban hagyja ott. Közölte, hogy az üzleti életből azért váltott a politikára, hogy egy önigazgató nemzetté tegye Nagy-Britanniát, ezt pedig sikerült elérnie. Hozzátette, ezúttal nem fogja megváltoztatni a véleményét a lemondásról, mint azt 2015-ben a választások után tette. A politikus azt is mondta, az UKIP vezetőjének lenni időnként nehéz volt, de megérte.
Farage azt mondta, a kilépéspártiak nem nyerhettek volna a népszavazáson a pártja nélkül. A lemondása indokairól azt mondta, a népszavazás előtti kampány előtt úgy érezte, vissza akarja kapni az országát, de most az életét is vissza akarja kapni, ezért mond le a pártvezérségről, de új pártot nem akar alapítani. Mint mondta, szerinte most jött el az idő, hogy szavazatokat raboljanak a munkáspártiaktól, de ha előrehozott választások lesznek, nem fognak a Brexit-pártiak ellen indulni. A 2020-as kampányban szívesen részt vesz majd, de a párt élére már nem akar visszatérni.
Zoom
Farage és Juncker a múlt heti "harcias" beszéd után
Sőt, az európai parlamenti helyét azért megtartja, és továbbra is ő fogja vezetni az UKIP frakcióját az EP-ben. Farage-nak még elvileg két évre szólna a mandátuma az EP-ben, erről azt mondta, reméli, hogy Nagy-Britannia kilépése nem fog addig tartani.
A múlt heti EP-szerepléséről azt mondta, sokan lekiabálták őt, ezért vett fel ő is harcias stílust, a kilépési tárgyalások során pedig fontos, hogy a britek ne tűnjenek gyengének. Hozzátette, Nagy-Britanniának szerinte jó pozíciói vannak az EU-val szemben a közelgő tárgyalásokhoz.
Arról, hogy részt akar-e venni a tárgyalásokban, Farage azt mondta, nem helyezi magát előtérbe, de megvan a tapasztalata hozzá és vállalni fogja, ha az emberek úgy akarják.
Az idegeneket ért verbális támadásokról közölte, aggasztó hírek érkeztek, de mindkét oldalon követtek el rossz dolgokat.
Arra a kérdésre, hogy megbánt-e valamit, Nigel Farage azt mondta, csak az nem követ el hibát, aki nem tesz semmit, de mivel ő sok mindent tett, ezért ő is követett el hibát. Nagy-Britannia viszont kilép az unióból, ezért pedig nincs mit sajnálnia.
(HVG - Guardian nyomán)