Olyan okostelefonos alkalmazást indított az Amnesty International, amelynek segítségével azonnal értesülhetnek a Rio de Janeiróban történő erőszakcselekmények és lövöldözések aktuális helyszíneiről a brazil metropoliszban tartózkodók.
Zoom
A Fogo Cruzado (Kereszttűz) néven futó alkalmazást a várakozások szerint a lövöldözések szemtanúi töltik majd fel adatokkal – olvasható a londoni székhelyű szervezet helyi idő szerint kedden kiadott közleményében. A riói szegénynegyedekben mindennaposak a tűzpárbajok – jegyezte meg az Amnesty International.
Az alkalmazás tesztfázisa decemberig tart, és Jacarezinho, Manguinhos, Complexo da Maré, Complexo do Alemao, Acari, Cité de Dieu, illetve Morro Agudo (Nova Iguacu) nyomornegyedeiben próbálják ki először – közölte a jogvédő szervezet.
“Egy hónapon belül, azaz a 2016-os nyári olimpiai játékok kezdetére már lesznek adataink” – bizakodott Rebeca Lerer, az Amnesty International riói tevékenységének koordinátora.
Többen attól tartanak, hogy az ötkarikás játékok miatt tovább nő a bűncselekmények amúgy sem alacsony száma a csaknem 6,5 millió lakosú délkelet-brazíliai nagyvárosban. Január és április vége között 1715 embert gyilkoltak meg Rióban, ami csaknem 16 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest – írta májusban közzétett tanulmányában a brazil közbiztonsági intézet.
Az olimpiai játékok résztvevőinek és szurkolóinak biztonságát 65 ezer rendőr és 20 ezer katona szavatolja majd, egy részük a nyomornegyedekben felügyel a rendre.
(MTI)
Korábban írtuk: