Egyes források arról számolnak be, hogy a nizzai merénylő, Mohamed Laouaiej Bouhlel egy ismert franciaországi dzsihádistával állt kapcsolatban. Mint köztudott, a párizsi régió mellett Nizza környékéről utaztak a legtöbben Szíriába és Irakba, hogy a szélsőségesek oldalán harcoljanak.
Néhány „érdekes” nevet is találtak a nizzai merénylő, Mohamed Laouaiej Bouhlel híváslistájának vizsgálata során – írja a Le Monde a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva. Ezek egyike lehet Omar Diaby, vagy más néven Omar Omsen, az egyik legismertebb franciaországi radikális toborzó – olvasható az Origó írásában.
A hatóságok még nyomoznak az ügyben, vizsgálják, hogy valóban ismerték-e egymást. Amennyiben beigazolódik a gyanú, akkor valószínűsíthető, hogy csütörtök éjszakai támadás előkészítésében is együttműködhettek.
Zoom
Mohamed Laouaiej Bouhlel
Az Iszlám Állam magára vállalta a Nizzai merényletet és közölte, hogy az ő harcosuk volt Lahouaiej Bouhlel.
Ismert radikális toborzó került a képbe
A szenegáli születésű Diaby, Nizzában nőtt fel és 2013-ban csatlakozott az al-Kaida terrorszervezet szíriai ágához, az an-Núszra Fronthoz. Szíriában a kormányerők elleni harcokban is részt vett. Omar Diaby neve 2012 óta ismert a francia hatóságok előtt – írja cikkében a Time.
Ebben az évben került fel több olyan videó az internetre, amikben arra biztatják a muszlimokat, hogy kezdjenek kegyetlen háborúba a Nyugat ellen. A hatásvadász videókban, amelyek „producere” Diaby volt, muszlimok elleni atrocitások képei keverednek a „keresztesek” elleni háború ábrázolásával.

Omar Omsen, az egyik legismertebb franciaországi toborzó
Nizza az egyik legjelentősebb radikális iszlamista központ
Nizza Párizs után a franciaországi radikális iszlamisták második legfontosabb központjaként ismert. A városban nagy muszlim populáció él, és sok a fiatal, akik könnyű célpontot jelentenek a radikális hitszónokoknak.Volt olyan dzsihádista sejt, amelyik kifejezetten Nizzára és Nizza környékére koncentrálta a tevékenységét.
(Magyar Idők - Origó nyomán)