Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították - jelentette be hétfő hajnalban Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter.
Zoom
Herrmann elmondása szerint szándékos robbantás történt. "Sajnos újabb merényletről beszélhetünk" - fogalmazott. Később ezt azzal toldotta meg a dpa hírügynökségnek nyilatkozva, hogy iszlamista öngyilkos merénylet történhetett: "személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt" - fogalmazott.
A támadó egy zenei fesztivált akart "meghiúsítani", melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel. A miniszter tudatta: nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát. A miniszter mindazonáltal hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.
"Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet" - hangoztatta a bajor belügyminiszter.
A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.
A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.
A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.
A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.
Frissítés: töketlenkedés miatt volt még az országban
A bajorországi Ansbachban vasárnap este történt robbantás szíriai elkövetőjét korábban felszólították Németország elhagyására, és kilátásba helyezték kitoloncolását Bulgáriába, egyelőre nem tudni, hogy ez miért nem történt meg - mondta a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.
Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az Eurodac uniós menekültügyi ujjnyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján a 27 éves szíriai férfit Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták.
Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után felszólította Németország elhagyására, és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként. Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, rámutatva, hogy a kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat.
Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter közleményben tudatta, hogy hatóságok teljes erővel dolgoznak az ügy feltárásán, és még hétfőn személyesen ismerteti a nyomozás első eredményeit.
A robbantóról annyit közöltek, hogy lelkiállapota labilis volt, korábban kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene.
A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem igyekezett minél több emberben kárt tenni.
Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter hétfőn hajnalban a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet lehetett.
A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel.
2. frissítés: Allah nevében, az IÁ vezetőjére hivatkozva fenyegetőzött, de persze semmi köze a bevándorlásnak a terrorizmushoz
Iszlamista öngyilkos merénylet történhetett a németországi Ansbachban - közölte a hatalmas felfedezést a bajor tartományi belügyminiszter. A hatóságok olyan videót találtak az elkövető telefonján, amelyen merénylettel fenyeget, és az Iszlám Állam vezetőjére hivatkozik.
Az ansbachi robbantás ügyében indított nyomozás első megállapításai “nagyon erősen” abba az irányba mutatnak, hogy szélsőséges iszlamista eszméktől sarkallva elkövetett öngyilkos merénylet történt. Arra utaló jeleket viszont nem találtak, hogy a tettes közvetlen kapcsolatban állt iszlamista terrorszervezetekkel – mondta a bajor tartományi belügyminiszter hétfőn Nürnbergben.
Minél több embert meg akart ölni
Joachim Herrmann tájékoztatóján elmondta: a vasárnap esti robbantást végrehajtó férfi éles fémdarabokkal megtöltött pokolgépe nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy minél több emberben kárt tegyen, és a szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat találtak.
Az elkövető egyik mobiltelefonján pedig rábukkantak egy videofelvételre, amelyen Allah nevében merénylettel fenyeget, bosszúból azért, hogy németek muszlimokat öltek, és az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjére hivatkozik – mondta a miniszter.
A robbantásban 15 ember megsérült, közülük 4-en súlyosan, de nem életveszélyesen.
3. frissítés: az Iszlám Állam vállalta
A terrorszervezet azt állította egy hétfői propagandaüzenetében, hogy az ő "katonája" volt az ansbachi merénylő.
Az iszlamista szélsőségesekhez kapcsolódó Aamák hírügynökség azt közölte, hogy "az ansbachi mártír cselekedetet végrehajtó férfi az Iszlám Állam egyik katonája volt... és a szervezet felhívására lépett akcióba az Iszlám Állammal harcoló országok koalíciója ellen".
(MTI nyomán)