Nem hiányozhat a sertés és az alkohol a halal élelmiszereket áruló szupermarket polcairól - közölte a párizsi Colombes polgármestere, aki szándékos elkülönüléssel vádolja a muszlim bolt vezetését, és attól fél, hogy a mohamedán közösség kizárólagos teret próbál követelni magának.

(SEBASTIEN BOZON/AFP/Getty Images)
Ultimátumot adtak egy párizsi halal (a muszlim étkezési törvényeknek megfelelő) élelmiszereket áruló boltnak: vagy kipakolják a polcaikra a sertéshúst és az alkoholt, vagy bezárják az üzletet. A Good Price nevű bolt állítólag megsérti bérleti szerződésének feltételeit azzal, hogy egyes termékeket szándékosan nem forgalmaz.
Az ügy természetesen nem ilyen egyszerű, bírósági tárgyaláson fogják eldönteni, kinek pontosan milyen joga csorbul a termékcenzúrával, ám Colombes polgármestere gazdasági megfontolásra is hivatkozik. Szerinte sok ember visszafordul a bolt bejáratától, mikor látja, hogy bizonyos termékekhez egyszerűen nem lehet hozzájutni ebben a szupermarketben, mások bent az üzletben jönnek rá, hogy “ez nem egy általános élelmiszerbolt” – írja az Independent.
Nagyon gyenge az indok
“Társadalmi kevertséget akarunk. Nem akarunk olyan teret engedélyezni, ahol csak a muszlim szabályok érvényesülnek, de olyat sem, ahol ezek egyáltalán nem valósulhatnak meg” – mondta a polgármester sajtósa, és kijelentése a szupermarketekről hirtelen társadalmi vitaponttá is alakulhatott volna, ha nem tér vissza a bolt bérleti jogának határidejéig.
A polgármesteri hivatal azt is problémásnak találja, hogy a bolt bérleti papírjain “általános élelmiszerbolt és a hozzá kapcsolódó tevékenységek” áll, a polgármester pedig nincs kibékülve a “tevékenységekkel”, véleménye szerint ez kissé homályos megközelítés.
A boltot 2017-ig bérli a szupermarket üzemeltetője, a polgármester és csapata ennek a szerződésnek a további meghosszabbításába tud majd beleszólni a bíróság segítségével.
(Híradó - Independent nyomán)