Recep Tayyip Erdogan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott interjúban megismételte Ankara korábbi figyelmeztetését: semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti "az abból fakadó kötelezettségét", a vízummentesség megadását a török állampolgároknak.

Erdogan szerint az Európai Unió nem viselkedik őszintén Törökországgal, a vízummentességnek már június 1-jén hatályba kellett volna lépnie.
"Ha nem teljesítik a feltételeinket, akkor nem fogjuk visszafogadni a migránsokat" – mondta a török elnök.
Az EU–török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt hetvenkét feltétel mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.
Erdogan egyébként most először adott interjút a nyugati sajtónak a július 15-i sikertelen törökországi katonai hatalomátvételi kísérlet óta.
Az államfő keserűen reagált azokra a nyugati bírálatokra, amelyek a puccs utáni társadalmi tisztogatások mértéke miatt érik. Szemére vetette mind európai, mind amerikai partnereinek, hogy nem álltak ki az általa vezetett Törökország mellett, és nem együttérzőek vele, "magukra hagyták a törököket".
(MTI)