A Földközi-tengeren keresztül érkező menekültcsónakokkal az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai is eljuthatnak Európába - figyelmeztetett szerdán Fájez esz-Szarrádzs, az ENSZ támogatta líbiai egységkormány vezetője.
A Corriere della Sera című olasz napilapnak nyilatkozó politikus rámutatott: “az IÁ egy roppant veszélyes szervezet”. “Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a terroristák a partjaitok felé tartó csónakokon húzzák meg magukat. Erre a problémára közösen kell megoldást találnunk (…) Az IÁ mindannyiunkra egyszerre jelent fenyegetést” – tette hozzá.
Zoom
Egy spanyol helikopter fedélzetén visznek rossz irányba egy tengerből kimentett illegálist Líbia partjainál (MTI/EPA Fotó)
Szarrádzs emellett elmondta: Tripoliban székelő kormánya az Egyesült Államoktól segítséget kért, hogy elkerülhessék a líbiai civil lakosság és katonák további véráldozatát. “Sebészi pontosságú” és területileg korlátozott légicsapásokról van szó, amelyeket Washington egyeztet Tripolival.
A viszonylag kevés hatalommal bíró líbiai egységkormány vezetője leszögezte: nincs szükség külföldi csapatokra az észak-afrikai országban. A kormányerők már eddig is nagy sikereket értek el, és több száz kilométernyit nyomultak előre a dzsihadisták ellen – tette hozzá.
Titkos "tanácsadók"
Az amerikai, francia, brit és olasz kormányok támogatják az ENSZ égisze alatt felállított, mára a teljes szétesés szélére sodródott egységkormányt, és folyamatosan azt hangoztatják, hogy kizárólag a kabinet kérésére nyújthatnak katonai segítséget. Ezzel egyidejűleg azonban Párizs, London és Washington hónapok óta a legnagyobb titokban állomásoztat kisebb katonai egységeket – a különleges erők vagy a titkosszolgálatok tagjait – “tanácsadókként” az észak-afrikai országban.
Idén már 100 ezren
Az idén a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint eddig több mint 100 ezer migráns kelt át a tengeren Olaszországba Észak-Afrikából a líbiai politikai káoszt kihasználva.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: