Petro Porosenko ukrán elnök a legmagasabb harckészültségi fokozatot rendelte el csütörtökön a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységnél, miután Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy diverzáns tevékenységet folytatott a Krím félszigeten.
A kijevi vezérkar szóvivője emellett közölte: Ukrajna előre bejelentett hadgyakorlatba kezdett szerdától az ország déli részén.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azzal vádolta meg Kijevet, hogy terrorista taktikákkal próbál új konfliktust provokálni, és destabilizálni igyekszik a Krímet, amelyet Moszkva 2014-ben magához csatolt.
Kijev tagadja az orosz vádakat. Álláspontja szerint azokat Moszkva cinikus ürügyként próbálja felhasználni, hogy nagyobb katonai fenyegetést jelentsen Ukrajnára.
Zoom
Moszkva szerint az orosz katonák halálának következményei lesznek
Az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül - figyelmeztette csütörtökön Kijevet és külföldi támogatóit az orosz külügyminisztérium.
"Ismételten arra hívjuk fel partnereinket, hogy a legkomolyabban gyakoroljanak befolyást a kijevi kormányra, és óvják meg azt az olyan veszélyes lépésektől, amelyek a lehető legnegatívabb következményeket vonhatják maguk után. Nem vezet jóra, ha a tűzzel játszanak" - áll a közleményben.
Az orosz külügyi tárca kommünikéjében leszögezte: kudarcra vannak ítélve az arra irányuló kísérletek, amelyek a helyzet destabilizálását célozzák "az orosz Krímben".
"A stabilitást és a biztonságot a Krími Köztársaságban feltétlenül szavatolni fogjuk" - áll a dokumentumban, amely rámutat, hogy mindaddig, amíg Kijev nem mond le a "provokáció és a terror politikájáról", nincs értelme a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről a "normandiai formátumban" tárgyalni. Utóbbiban Oroszország és Ukrajna mellett Franciaország és Németország kap helyet.
A közlemény a Krímben az FSZB által elfogott ukrán diverzánsok és ügynökök közül a már megnevezett Evhen Panov mellett Andrij Zahtyej nevét is említi.
(MTI)
Korábban írtuk: