A burkini a vallási hovatartozást hirdeti, és a Franciaországot ért terrortámadásokkal áll kapcsolatban, ezért nincsen helye a francia Riviéra üdülőhelyein - jelentette be Cannes polgármestere csütörtökön. Az egész testet elfedő fürdőruha tilalma a nikáb betiltását követi.
Zoom
Hordják nyugodtan otthon (a világ másik felén)
David Lisnard, Cannes polgármestere aláírásával szentesítette az új szabályt, amely szerint kitiltják a tengerpartról azokat, akik nem “a Francia Köztársaság alapelvét képező szekularizmusnak és a jó szokásoknak megfelelő fürdőruhát” viselnek. Állítása szerint a burkini nyíltan hirdeti a muszlim vallást, és a közelmúltban történt terrortámadások miatt erőszakot szíthat.
“Mi nem a vallási jelképek betiltásáról beszélünk, hanem egy olyan kirívó öltözékről, amely a terrormozgalmakhoz való hűséget jelképezi. Ezt pedig meg kell akadályoznunk” – részletezte a döntés mögött álló ideológiát Thierry Migoule, a város önkormányzati szolgáltatásainak a vezetője.
Zoom
A burka még praktikusabb lenne a vízben
A két vezető a júliusi terrortámadásokra utalt, a július 14-i nizzai kamionos tömeggyilkosságra, és a július 26-i normandiai papgyilkosságra.
Nem ez az első öltözködési tilalom Franciaországban, amely a vallási hovatartozás hirdetését próbálja visszaszorítani. A burkini mellett az iszlám vallást követő nők teljes arcot takaró fátylát, a nikábot is betiltották a nyilvános helyeken. A teljes testet takaró, ám az arcot szabadon hagyó iszlám vallási öltözéket azonban engedélyezik, mivel ennek betiltása a hatóságok szerint is vallási megkülönböztetés lenne.
(Híradó - The Guardian nyomán)