Mintegy három hónapig tartó ostrom után a Szíriai Demokratikus Erők harcosai az észak-szíriai Manbidzs városából tegnap teljesen kiűzték az Iszlám Állam terroristáit. A dzsihádisták úgy menekültek el a török-szíriai határon levő Dzsarábulusz városba, hogy élő pajzsként maguk előtt tolták Manbidzs város mintegy kétezer túszul ejtett polgári lakosát. Manbidzs lakosai felszabadítóként ünnepelték a Szíriai Demokratikus Erők harcosait, akik között sok a kurd nő. Marbidzs város stratégiai jelentőséggel bír, miután a török határt és az Iszlám Állam „fővárosaként” emlegetett Er-Rákká várost összekötő, a terroristák utánpótlását biztosító országút mentén terül el – írja az Ed-Dijár, az El-Imárát el-Jom és az El-Haját-el-Maszrijjá hírportál.
Zoom
Kurd fegyveres nő vigasztal egy polgári lakost Manbidzsban (fotó: Reuters)
A Szíriai Demokratikus Erők nevű fegyveres szövetség főként kurd harcosai tegnap kiűzték az Iszlám Állam terroristáit az észak-szíriai, stratégiailag fontos Manbidzs városból. A Iszlám Állam és Nuszrá Front dzsihádista terrorszervezetek ellen főként légicsapásokkal harcoló nyugati szövetségesek támogatását élvezve a Szíriai Demokratikus Erők még május végén megindították a támadást az Aleppó kormányzóság területén levő Manbidzs felszabadítására, ám az ostrom mintegy három hónapig elhúzódott a terroristák elszánt védekezése, az öngyilkos merénylők és robbanó járművek bevetése miatt.
Zoom
A Szíriai Demokratikus Erők harcosainak sajtótájékoztatója Manbidzsban (fotó: Sputnik)
A vegyes összetételű felszabadító erők már jó egy hete uralták Manbidzs mintegy nyolcvan százalékát, s tegnap azonban az utolsó ütközetben sikerült megfutamítani, meggyilkolni vagy fogságba ejteni az Iszlám Állam terroristáit. A dzsihádisták végül fejvesztve menekültek a városból, ám előtte az Esz-Szerb negyedben több száz járműre raktak mintegy ötezer polgári személyt, akiket élő pajzsként toltak maguk előtt a török határon levő Dzsarábulusz városba vezető menekülési útvonalukon. A túszul ejtett polgárok közül mintegy 2500 személyt a Szíriai Demokratikus Erők fegyveresei kimentették a terroristák fogságából. A felszabadító erők között sok a kurd nő, akiket különös szeretettel fogadtak Manbidzs város lakosai.
Zoom
Kurd katonanők győzelmi öröme Manbidzsban (fotó: Reuters)
Manbidzs történelmi város az Eufrátesz folyó jobb partján fekszik, s a jelenleg mintegy 65 ezer lakosú ősi települést asszír és arameus nyelven Mabbúg-nak (forrás), görögül Hieropolisz Bambüke-nek nevezik. Manbidzs stratégiailag nagy fontossággal bír, mert a török határt a Iszlám Állam „fővárosának” mondott Er-Rákkával összekötő, a terroristák utánpótlását biztosító országutat ellenőrzi. A Iszlám Állam Manbidzsból tegnap elmenekült harcosai is a török-szíriai határon az egyelőre még az ő ellenőrzésük alatt levő Dzsarábulusz város irányába menekültek.
Zoom
A Szíriai Demokratikus Erők háromnyelvű lobogója
A Szíriai Demokratikus Erők 2015 őszén alakult meg több vallási és népcsoport szövetkezésével El-Hászáká városban. A fegyveres szövetség harcot hirdetett az Iszlám Állam és a Nuszrá Front terroristái ellen, s a megalakulásuk óta eltelt mintegy tíz hónap folyamán komoly katonai sikereket értek el a dzsihádistákkal vívott küzdelemben. A Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseinek többsége, mintegy 80 százaléka kurd, s rajtuk kívül harcolnak még a soraikban asszír és örmény keresztények, türkmének, cserkeszek és szíriai arabok. A katonai szövetség neve a lobogójukon arab, kurd és asszír nyelven olvasható.
Hering J. - Kuruc.info