Korzika szigetén is bevezették a burkinitilalmat, miután több muszlim család összecsapott a helyi lakosokkal Sisco egyik strandján.
Betiltotta a muszlim fürdőruhaként elhíresült burkinit a francia régióban a korzikai Sisco polgármestere, miután heves vita, végül pedig verekedés alakult ki a strandon pihenő észak-afrikai muszlim családok és a turistákkal keveredő helyi tinédzserek között – írja a BBC. Az incidens során öt ember megsérült.
Zoom
Marseille-i tengerpart (illusztráció)
A szombati vita szemtanúk szerint akkor kezdődött, mikor néhány turista képeket lőtt a partról, és az ott ülő, Lupinóból érkező muszlim családokról, akiknek ez nem tetszett. De amikor egy helyi tinédzser is megpróbálta lefényképezni őket, elszabadultak az indulatok. Kövekkel és üvegekkel dobták meg a fiatalokat, de nemsokára érkezett az erősítés: 40 siscói lakos rohant a tengerpartra a helyiek védelmére. Egyiküket egy szigony pengéjével sebesítették meg.
A Le Figaro szerint a fürdőző muszlim társaságból néhány férfi fejszével támadt a fiatalokra, de arról nem írnak, hogy hogyan jutottak hozzá ezekhez a fegyverekhez. A helyiek ezután felgyújtották a muszlim családok autóit.
Az összetűzések vasárnap is folytatódtak: ekkor 200-500 korzikai próbált átvonulni egy lupinói lakótelepen, de a rendőrség az útjukat állta. “Ez a mi otthonunk, oda megyünk, ahova akarunk” – kiabálták a tüntetők, de hamar szétszéledtek.
A burkini betiltása az átvonulás és a strandi verekedés után történt, de - legalábbis a BBC-szerint - nem lehet egy kalap alá venni a múlt heti cannes-i tilalommal: míg Cannes-ban és Villeneuve-Loubet-ban jobboldali republikánus vezetők irányítanak, a korzikai Sisco polgármestere, Ange-Pierre Vivoni közismert szocialista.
(Híradó - BBC nyomán)