Nem engedik ki szállásukról este 8 után a fiatal bevándorlókat az ausztriai Welsben, ahol a hétvégén több nőt is molesztáltak 15-16 éves afgánok - legalábbis ezt tervezi most a város vezetése. Nyolc nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt.
Idén is több tízezren látogattak el a hagyományos búcsúra a felső-ausztriai Welsbe, ahol eddig még soha nem történt jelentősebb atrocitás.
Szombaton azonban a nagy tömegben fiatal afgán betolakodók magukhoz húzták és fogdosták a nőket. A rendőrség arról számolt be, hogy eddig nyolc nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt, a hatóságok szerint azonban még többen jelentkezhetnek majd, mivel a tanúk vallomásukban hét elkövetőről beszéltek. A fesztiválozókat megdöbbentette a molesztálás híre.
„Eddig remekül éreztem magam, örülök, hogy nem velem történt meg a zaklatás. Ha engem ért volna ilyen támadás, soha többet nem jönnék erre a tömegrendezvényre” – mondta egy osztrák lány.
Eddig öt "férfit" gyanúsítottak meg, közülük négyen 15-16 éves (legalábbis magukat ennyinek valló - a szerk.) fiatalkorúak. Csak egyikük múlt el 20 éves. Egy elkövetőt már azonosítottak az áldozatok. Őt már őrizetbe vették, a többiek egyelőre még szabadlábon vannak.
Holicska Nagy Szandra évek óta dolgozik Ausztriában. A fiatal lány az M1-nek azt mondta: nem hitte volna, hogy ilyen megtörténhet.
„Ez elgondolkodtató, mert eddig azt hittem, hogy bátran kijöhetek, hogy Ausztriában biztonságban vagyok, de ezek szerint nem” – fogalmazott a lány.
Gubicza József szintén régóta él a szomszéd országban. Szerinte nem megfelelő a közbiztonság Ausztriában.
„Jobb lenne, ha a közbiztonságra jobban odafigyelnének. Vagy egy kicsit visszafogni ezt a menekülttémát, valahogy megállítani, vagy pedig több rendőrt az utcára” – mondta.
Az eset után az osztrák hatóságok azt közölték, hogy megerősítették a rendőri jelenlétet, de csak ketten járőröztek a nagy rendezvényen egész nap.
Németországban sem jobb a helyzet
Nemcsak Ausztriában, Németországban is több erőszakos cselekmény történt az elmúlt napokban.
A türingiai kisváros Mühlhausen vasútállomásán három eritreai majom egymás után erőszakolt meg egy fiatal magyar nőt. Sajtóértesülések szerint ugyanazok az elkövetők egy nappal korábban egy középkorú német nőt is zaklattak szexuálisan szintén a kisváros pályaudvarán.
A welsihez hasonló búcsút tartottak a németországi Essenben, ahol pedig szórakozó nők egy csoportját migráns "férfiak" körbetáncolták, erőszakosan megfenyegették, majd több ponton kézzel tapogatták le őket. A nők mindannyian feljelentést tettek és egybehangzóan állították, hogy elkövetők "észak-afrikai kinézetűek" voltak.
(Híradó nyomán)