/Bővített hír/
Német sajtóértesülések szerint Lipcsében elfogták Dzsaber al-Bakrt, akit merénylet előkészítésével gyanúsítanak, miután szombaton a rendőrök több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak a 22 éves szíriai férfi chemnitzi lakásában.
A szászországi rendőrség 6 óra után Twitter üzenetben közölte, hogy elfogták a 22 éves szír terroristát Lipcsében.
Hivatalosan nem sokat tudni, de több forrás arra hivatkozik, hogy a 22 éves férfi két másik szírt szólított meg az utcán és arra kérte őket, hogy az éjszakát náluk tölthesse. Ezt valahonnan megtudta a rendőrség és betörtek abba a lakásba, ahol a férfi tartózkodott – számolt be róla a közmédia németországi tudósítója.
Volf-Nagy Tünde tájékoztatása szerint speciális kommandó és helikopter is részt vett az elfogási akcióban.
A 22 éves szíriai férfi szombat óta volt szökésben. Országszerte nagy erőkkel keresték a rendőrök. A gyanú szerint a menedékkérőként Németországba érkezett Bakr kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.
Kétezernél is több hamis útlevél "menekülteknél"
Kétezernél is több hamis útlevelet találtak "menekülteknél". A rendőrség sokáig nem is tudott róla, hisz a tárgyi és személyi feltételek is hiányoznak a felismeréshez. Az okmányirodák dolgozói inkább nem szóltak, ha ilyet találtak, hisz senki nem védené meg őket az agresszíven fellépő betolakodóktól.
Frissítés: Három honfitársa fogta el Lipcsében a szír "menekültet"
Három honfitársa ismerte fel és fogta el hétfőn a németországi Lipcsében azt a szír "menekültet", akit robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt országszerte kerestek.
A nyomozás vezetőinek drezdai tájékoztatóján Jörg Michaelis, a szászországi bűnügyi rendőrség vezetője elmondta, hogy vasárnap késő este egy lipcsei rendőrőrsön jelentkezett egy szír állampolgár, és közölte, hogy a körözési fotó alapján lakótársaival felismerték, elfogták és megkötözték a gyanúsítottat.
A rendőrök a tanú által közölt információk alapján röviddel éjfél után őrizetbe vették a gyanúsítottat a három szír férfi lakásán.
Az eljárást magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség.
A nyomozás eddigi adatai alapján a gyanúsított Dzsaber al-Bakr kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel, és valószínűleg robbanómellényt akart készíteni. Az még nem ismert, hogy hol akart merényletet elkövetni.
(Híradó - MTI nyomán)