Ezentúl minden vény nélkül kapható homeopátiás szeren fel kell tüntetni az Egyesült Államokban, hogy annak hatása nem bizonyított – írja az iflscience.
Zoom
Az epésen megfogalmazott szöveg így szól pontosan: „A termék működésének nincs tudományos bizonyítéka, a gyártók állításai a homeopátiáról az 1700-as években alkotott elméleteken alapulnak, melyeket a modern orvosok többsége nem fogad el”.
A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) már 1972-ben meghozta ezt a rendeletet, de eddig nem szereztek érvényt neki, így sokat ígérő címkével árulhatták a szereket.
A legújabb vizsgálatok azonban ismételten cáfolták, hogy a hatóanyagoknak valódi hatásuk lenne, és a fogyasztóvédők a jelentős eladásokat sem nézik jó szemmel.
Orvosok pedig amiatt aggódnak, hogy sokan a klinikai teszteken átesett gyógyszerek helyett választják ezeket a szereket, aminek nemcsak személyes, de közegészségügyi kockázata is van.
Ettől függetlenül nem tiltják be vagy korlátozzák a forgalmazásukat, csak a figyelmeztetést követelik meg.
A homeopátia először az 1700-as években terjedt el, eredeti módszere szerint a kórokozót végletekig felhígítva használja immunizáló gyógyszerként. Az alternatív gyógyászat követői és alkalmazói szerint a homeopátiás szerek "a szervezet egészére hatnak, működésük túlmutat a laborban mérhető jellemzőkön", ezért nem is zavarja őket a klinikai bizonyítékok hiánya.
(Híradó)