Csaknem hatvan éven át elnyomta a saját népét - reagált szombaton Donald Trump megválasztott amerikai elnök Fidel Castro péntek esti halálára. Trump szerint Castro örökségként halálbrigádokat, tolvajlást, elképzelhetetlen szenvedést, szegénységet és az emberi jogok totális tagadását hagyta maga után.
Az ingatlanmágnás szerint Kuba továbbra is “totalitárius sziget”, ám bízik abban, hogy Castro halálával az ország eltávolodik “a túl sokáig tartó rémségtől, és közelebb kerül ahhoz a jövőhöz, melyben a csodálatos kubai nép végre az oly’ nagyon megérdemelt szabadságban élhet”.
Zoom
Donald Trump azt ígéri: leendő kormánya minden meg fog tenni, hogy a kubaiak megindulhassanak a jólét és a szabadság felé vezető úton, s azt írja: osztozik az amerikai kubaiakkal abban a reményben, hogy Kuba “egy nap hamarosan szabad lehet”.
Az elnökválasztáson az Amerikában élő spanyol ajkú közösség nagy része a demokrata párti Hillary Clintont támogatta, kivéve a kubaiakat, akiknek nagy többsége a felmérések szerint Trumpot támogatta.
A 90 éves Fidel Castro halálát péntek éjjel jelentette be testvére, Raúl Castro kubai elnök.
Obama: a történelem fogja megítélni Castrót, a jelenlegi amerikai elnök nem meri
Fidel Castro halála erős érzelmeket vált ki a kubaiakból, Castro emberek, családok és népe sorsát változtatta meg, óriási hatását pedig a történelem fogja feljegyezni és megítélni - tudatta szombaton közleményben Barack Obama amerikai elnök.
Obama kiemelte: az Egyesült Államok baráti kezet nyújt a kubai nép felé.
Kitért az elnök arra is, hogy a két ország viszonyát csaknem hat évtizeden át viszálykodás határozta meg, de elnöksége alatt kemény munka folyt, hogy le lehessen zárni a múltat, a jövőben ne a nézetkülönbségek határozzák meg a két ország viszonyát, hanem barátság és a jószomszédi kapcsolatok.
Zoom
Obama és Raúl Castro szépen összemelegedett. Komcsi diktatúrák helyett inkább a magyarokat okítják demokráciából
"Részvétünket fejezzük ki Fidel Castro családjának, együttérzéssel és imával gondolunk a kubai népre, akik a következő napokban felidézik a múltat, és a jövőbe tekintenek. S mindeközben a kubai népnek tudnia kell: az Amerikai Egyesült Államok a barátjuk és partnerük" - zárta közleményét az amerikai elnök.
Washington csaknem hat évtizede, a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme, és a Kubában működő amerikai vállalatok államosítása után rendelt el szigorú embargót a kommunista karibi szigetországgal szemben.
Hollande: a huszadik század kimagasló egyénisége volt
Francois Hollande a huszadik század kimagasló egyéniségének nevezte Fidel Castrót. ”Fidel Castro maga volt a megtestesült kubai forradalom, annak reményeivel és kudarcaival együtt” – húzta alá közleményében a francia államfő, aki 2015-ben az első francia elnök volt, aki a kubai forradalom győzelme óta Havannába látogatott. A Madagaszkáron tartózkodó Hollande Antananarivóban arról beszélt, hogy bár Kubát is bírálta az emberi jogok helyzete miatt, az amerikai embargóval sem ért egyet. Mint mondta: az embargót teljesen fel kell számolni.
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Castro halálával kapcsolatban azt mondta: Fidel Castro kezdetben nagy reményeket ébresztő forradalmár volt, de fokozatosan diktátor lett belőle. Sobotka tudatta: támogatja a polgári szabadságjogok kiterjesztését a karibi szigetországban.
Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter azt idézte fel, hogy bár Castro is küzdött a szabadságért, soha nem lesz képes megbocsátani neki, hogy 1968-ban támogatta, hogy a Varsó Szerződés országai a Szovjetunió vezetésével bevonuljanak Csehszlovákiába, leverve a szintén a szabadságot zászlajára tűző prágai tavasz reformmozgalmat. Zaoralek arra is kitért, hogy Castro demokratikus reformokat ígért, amiből az ellenzék üldözése, a sajtó cenzúrázása és az emigráció betiltása lett. “Mi itt tudjuk, milyen ez. Így nekünk ő sosem lesz romantikus legenda” – fogalmazott.
Juncker és Mogherini játssza a széplelket, a svéd biztos nevezi Castrót annak, ami
Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker rövid közleményében azt írta, hogy Castro a múlt század történelmi jelentőségű alakja volt, s halálával egy olyan ember távozott, akit sokan hősnek tekintettek. Örökségét a történelem fogja megítélni – tette hozzá Juncker.
Pár perccel korábban viszont Cecilia Malmström, a testület külkereskedelmi biztosa azt írta az egyik közösségi oldalon: Fidel Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta a népét, és furcsállja, hogy milyen sokan megemlékeznek róla.
Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője közleményében azt írta: Castro elszánt ember volt és történelmi alak.
A kínai komcsik jó elvtársat vesztettek el
“Fidel Castro elvtárs örökké fog élni” – reagált az egykori kubai vezető halálhírére Hszi Csin-ping kínai elnök. A Kínai Kommunista Párt főtitkárának üzenetét az állami tévében olvasták be. Hszi úgy véli: Castróval a világ egy “jó és őszinte elvtársat veszített el”. A kínai elnök szerint Fidel Castro nagy ember volt, akinek emlékét megőrzi a történelem.
Ferenc pápa bánatos
Fidel Castro halála szomorú hír – nyilatkozott szombaton Ferenc pápa a helyi idő szerint péntek este, 90 éves korában elhunyt volt kubai vezető halálhírére reagálva.
Az argentin egyházfő spanyol nyelvű üzenetet küldött Raúl Castro kubai elnöknek, melyben arról ír: bánatát szeretné kifejezni Fidel Castro testvérének és utódának.
Ferenc pápa tavaly Kubában járt, és találkozott is a korábbi diktátorral, aki visszavonulása óta ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. Castro bevallottan nem hitt Istenben, a legtöbb kommunista vezetőhöz hasonlóan ateista volt, pedig szülei római katolikusnak kereszteltették meg, és a jezsuita rend iskoláiban tanult. Ferenc pápa maga is jezsuita.
(MTI)