"Teljesen tisztában vagyok az egy Kína-politika mibenlétével, de nem értem, miért kell nekünk ragaszkodnunk ehhez" - mondta a megválasztott amerikai elnök.
Zoom
Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerint az “egy Kína”-politika nem működik jól. Trump a Fox televízióban vasárnap este fejtette ki azon véleményét, miszerint az amerikai-kínai kapcsolatokat több mint három évtizede meghatározó, úgynevezett “egy Kína”-politika nem szükségszerűen szolgálja jól az amerikai érdekeket. “Teljesen tisztában vagyok az egy Kína-politika mibenlétével, de nem értem, miért kell nekünk ragaszkodnunk ehhez” – mondta.
Az amerikai-kínai viszony azért került szóba, mert Donald Trump a múlt héten telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, miközben az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai viszonyt Tajvannal. 1979-ben ugyanis Jimmy Carter, akkori amerikai elnök elismerte a Kínai Népköztársaságot és az “egy Kína” elvet, amelynek értelmében a kontinentális Kína és Tajvan egyazon ország, vagyis Tajvan Kína részét képezi.
Donald Trump a Caj Jing-vennel folytatott telefonbeszélgetéséről azt mondta, hogy rövid volt, és nem állt szándékában vele megsérteni a pekingi kormányt. Ezzel együtt a Fox televízióban azt fejtegette, hogy nem különösebben érdeklik őt azok a jelentések, miszerint ez a telefonbeszélgetés mégiscsak felbosszantotta Pekinget. “Nem akarom, hogy Kína diktáljon nekem. Miért kellene egy másik nemzetnek megmondania nekem, hogy fogadjak-e egy telefonhívást? Sőt, szerintem nagy tiszteletlenség lett volna a részemről, ha nem fogadom a hívást” – szögezte le.
A megválasztott elnök kitért egy olyan témára, amelyet már a választási kampányban hangoztatott: Kína segíthet az Észak-Korea körüli gondok megoldásában. “Kína megoldhatná a problémákat, de egyáltalán nem mutatkozik segítőkésznek” – szögezte le Trump a Fox televízióban.
Frissítés: "tudatlan és naiv"
A kínai kormány "komoly aggodalmának" adott hangot Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétvégi kijelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államoknak újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát, és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az "egy Kína"-elvhez.
Az "egy Kína"-politika az amerikai-kínai viszony fontos alapja, amit ha lerombolnak, szó sem lehet egy egészséges és stabil viszonyról Kína és az Egyesült Államok között" - mondta Keng Suang kínai külügyi szóvivő. Kína arra kéri az új amerikai vezetést, hogy értse meg a tajvani kérdés jelentőségét.
A megválasztott amerikai elnök a Fox Newsnak beszélt a minap arról, hogy amerikai-kínai kapcsolatokat több mint 30 éve meghatározó "egy Kína"-politika nem szolgálja az amerikai érdekeket. Trump előzőleg azzal bosszantotta fel Pekinget, hogy fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök hívását.
A Kínai Kommunista Párt által ellenőrzött The Global Times tudatlannak és naivnak nevezte Trumpot megjegyzései miatt. Peking szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta valójában önálló életet élő szigetre.
2. frissítés: Merkel persze ez mellett is kitart
Németország nem fog változtatni az "egy Kína" elvét elfogadó politikáján - közölte hétfőn Angela Merkel német kancellár, vélhetően azzal a szándékkal, hogy elhatárolódjon a politikát korábban megkérdőjelező Donald Trump amerikai megválasztott elnöktől.
“Kitartunk az “egy Kína”-politika mellett, és nem fogunk változtatni az álláspontunkon” – hangsúlyozta a német kancellár Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.
Az “egy Kína” elve annyit tesz, hogy egy kínai állam létezik. Ebben a Kína szárazföldi részét ellenőrző Peking és a Tajvan szigetét irányító Tajpej 1992-ben jutott konszenzusra. Peking az elvet úgy értelmezi, hogy az “egy Kínának” egy legitim vezetése van, amely a Kínai Népköztársaság. Az ebből következő “egy Kína”-politika pedig azt jelenti, hogy minden olyan országnak, amely kapcsolatokat szeretne ápolni a népköztársasággal, Pekinget kell hogy tekintse az egy Kína kizárólagos vezetőjének, Tajvant pedig nem szabad független országként elismernie.
(MTI nyomán)